По непотвърдена, но все пак (вярваме) универсално вярна информация, най-трудното нещо в събота сутрин е да напуснете топлия уют на леглото. Всички обичаме да се излежаваме през уикендите (а и не само), но някои хора изпитват нещо по-силно и то по-редовно от веднъж в седмицата, а именно  - силна нужда да останат в леглото, а понякога дори липса на желание да станат изобщо. Тези усещания се наричат с името “дисания”. 

Що е то дисания?

Като дисания се определя трудността и нежеланието да станете от леглото. Но не веднъж или 2 пъти седмично, а на доста по-редовна база. Желанието е толкова силно, че започва да пречи на ежедневието във всеки един аспект - личен или професионален. Дисанията се асоциира с клинофилията, което е обсебване от идеята за излежаването, но със сигурност не е синоним на мързел. Дори напротив – това, че човекът прекарва повече време в леглото, съвсем не означава, че времето, прекарано в сън, се увеличава пропорционално. 

Какви са симптомите на дисанията?

Освен очевидното - желание да останете в леглото, хората с дисания могат да изпитват и упорита умора или дневна сънливост. 

Кога времето в леглото става прекомерно?

Както знаем, времето, необходимо за сън и почивка, варира от човек до човек, в зависимост от възрастта и здравословното състояние. Сомнолозите препоръчват леглото да бъде ползвано само за сън или секс, без каквито и да е други дейности, тъй като това подобрява качеството на съня нощем. С оглед на факта, че възрастните се нуждаят от 6-9  часа сън на нощ, можем да приемем, че подобни граници на времето, прекарано в леглото, се считат за норма. Всичко отвъд това, ако се случва често, е по-скоро отвъд нормалното. 

Причини за прекомерно време в леглото? 

Дисанията, както и клинофилията, не се разглеждат като отделни медицински състояния, но могат да бъдат симптоми за друго здравословно състояние. 

Прекомерното излежаване, съпътствано от липса на желание за социални дейности, промени в теглото, проблеми със съня и цялостна умора, могат да са симптоми на депресия. 

Дисанията може да е симптом и за хиперсомния - разстройство, което причинява прекомерна сънливост в светлите части от деня. 

Друго състояние, което се характеризи и с дисания, е сънната апнея, която краде от ре-енергизиращия ви сън, оставяйки ви с неистовото желание за още време в леглото. 

Други състояния, свързани с дисанията, са проблеми с щитовидната жлеза, диабет, сърдечно-съдови проблеми и всякакви сънни разстройства. 

Последствия от излежаването

Прекаленото време, прекарано в леглото, може да даде цялостни отражения на тялото и съня ви. Първият проблем, който се появява, следствие на дисанията, е трудното заспиване вечер, което лесно може да премине в инсомния. 

Честото и продължително излежаване води до по-заседнал начин на живот, което влияе на цялостния тонус на тялото - мускулите и костите отслабват, а имунитетът спада. 

Ето защо експертите препоръчват да ограничите времето в леглото до толкова, колкото ви е необходимо да се наспите, а излежаването на заместите с физическа дейност, която ще помогне както физически, така и ментално.