КАКВО СЕ СЛУЧВА С ТЯЛОТО ПО ВРЕМЕ НА СЪН

Когато спим добре, се събуждаме освежени и възстановени на физическо и психически ниво. Спането самó по себе си има голямо отражение върху организма и възстановителните процеси в тялото. Този факт е забелязан още в древността, когато предците ни приписват магически оздравителни сили на съня. В днешно време науката надделява над суеверията, но също потвърждава предимствата на добрия сън.


ХИПНОТЕРАПИЯ

Хипнотерапията е техника използвана от психотерапевтите. Тя включва предизвикване на сън(обичайно с помощта на приспивателни или хипноза с звукови вълни) за няколко часа на ден или няколко последователни дни. Тази методика може да бъде от полза при лечение на пациенти с тежки психологически проблеми като неврози, хистерия, безпокойство и др.


ИЗСЛЕДВАНИЯ, СВЪРЗАНИ С ХИПНОТЕРАПИЯТА

Медицински изследвания изглежда потвърждават ползите от хипнотичната терапия като възстановяващо лечение. Още от 20-те години на ХХ в. се провеждат тестове за ефективността на процедурата. Иван Павлов използва хипноза за третиране на състояния като високо кръвно налягане и язва. В Италия провеждат такива изследвания от 1955 г. Въпреки това, към момента, хипнотерапията се прилага по-често при третиране на неврози и психози.


СЪНЯТ КАТО ЛЕЧЕНИЕ

Днес хипнотерапия се смята за ефективен метод с много добри резултати - по-дълбокият или продължителен сън може да се окаже есенциален за психическото и физическото здраве, тъй като намалява нивата на стрес, забързва естествените оздравителни процеси в тялото като намалява болката и дори помага на наранени мускули да се възстановят по-бързо. Благодарение на NREM фазата на съня (характеризираща се с дълги мозъчни вълни по време на много дълбок сън), организмът произвежда големи количества от човешкия хормон на растежа GH, който подпомага образуването на нови мускулни влакна.


СПЕШНА ХИПНОТЕРАПИЯ

Хипнотерапията може да се прилага и като спешно лечение в случаи на тежки заболявания и болки, но не може да замести медицинското лечения. Тя остава подпомагаща възстановителна терапия.
Добрият сън помага да сме здрави, може да има положителни резултати в борбата с наднормено тегло и да възстанови психо-физическия баланс на тялото. А каква по-добра предпоставка за здравословен сън от един наистина качествен матрак?