Лятото свърши. Ами сега?


С отминаването на 22 септември наяве излиза фактът - вече официално е есен. След бурното лято, изпълнено с емоции, пътувания, почивки, сблъсъкът с реалността и промените във времето може да се отрази негативно както на настроението, така и на тонуса ни.

Това е състояние, известно като синдром на Следваканционната депресия. Характеризира се с чувство за умора и отпадналост, проблеми с концентрацията, главоболие, апатия и липса на ентусиазъм, раздразнителност. Появата й е предизвикана най-вече от рязката промяна - от лято към есен и от почивка към забързано ежедневие. Дори е възможно симптомите да се проявят и преди самата почивка реално да е свършила. Това се случва, тъй като на психическо ниво съзнанието чертае граница между приятното (ваканцията) и предстоящото натоварване (работата) и това води до тревожност. След връщането вкъщи или на работа, тази тревожност пречи както да си починем, така и да се концентрираме, което пък води до неудовлетвореност от работата и още повече тревожност.

Съвети за плавен преход

Въпреки това има начини, по които да се направите прехода максимално плавен. Ето някои от тях:

⦁ Върнете се вкъщи от ваканция поне 1-2 дни преди първия работен ден, за да можете физически и психически да се настроите за работа.

⦁ Пийте много вода и заложете на здравословното хранене.

⦁ Спортувайте, за да се справите със стреса по-лесно.

⦁ Планирайте следващи пътувания или почивни дни.

⦁ Не прекарвайте твърде дълго време в социалните мрежи, където други хора все още качват снимки от пътуванията си и могат да ви накарат да се натъжите допълнително.

⦁ Най-лесно ще заобичате есента, като приемете, че тя е дошла, че времето ще е по-дъждовно. Няма как да променим тези неща, но можем да намерим удоволствие в четенето на топло вкъщи с чаша чай, тиквената супа, меките чорапи и топлите дрехи.

Качествената почивка също ще Ви помогне. След времето на “раздяла”, се сприятелете отново с любимия си матрак, а той ще Ви се отплати с пълноценен сън, който ще Ви подготви за всички нови предизвикателства.