СЪНУВАНЕТО БУДНИ ПОДПОМАГА КРЕАТИВНОСТТА

Осъзнатите, още ярки или ясни сънища, представляват сънища, в които сънуващият е наясно, че сънува, може да контролира съня и да участва активно във въображаемите преживявания. Осъзнатите сънища могат да бъдат изключително живи и реални в зависимост от степента на самоосъзнатост на сънуващия по време на съня. Изглежда като виртуална реалност и се случва в главата на сънуващия.

Нови проучвания на учени от университетите в Берн, Линкълн и Хайделберг сочат, че е възможно това състояние на буден сън да се „използва“ за креативни дейности и дори за подобряване на физически способоности. Обяснението, което специалистите дават е, че в моментите на буден сън мозъкът се намира в състояние, в което контролът на рационалността е отслабен и това позволява по-волни асоциации на съзнанието и креативно мислене.

ЗА ДА СЕ НАУЧИШ ДА СЪНУВАШ ТАКА, СА НУЖНИ ТРЕНИРОВКИ

Изследване от 2014г. сочи, че хората, които по-често сънуват будни, изпълняват по-добре задачи, свързани с концентрация, като например разрешаване на казуси. Въпреки това, изпадането в такова състояние не се случва лесно, а също така и самият буден сън продължава твърде кратко. Предполага се, че съзнателното достигане до сънуване в будно състояние, с цел използването на това време за „работа“, се постига с известни усилия и тренировки. Когато това се постигне, се смята, че моментите, прекарани в такъв вид сън, не оставят организма неотпочинал и няма опасност от недоспиване. Сред предлаганите техники за предизвикване на осъзнат сън е т.нар „мнемонична индукция“ или подобряване на навиците на паметта на мозъка, свързана със сънищата - водене на дневник на съня, неколкократно запитване към себе си „Спя ли или съм буден“, напомняне на съзнанието преди сън, че ще достигне до това състояние. Идеята на тези практики е да се достигне максимална осъзнатост на сънното състояние и съзнанието да може да се поддържа едновременно будно и заспало.

ТОВА НЕ Е МАГИЧЕН МЕТОД

Макар че това изглежда като интересен и нов метод за трениране на мозъка и психологическа дейност, това все пак не е чудодейно. Трябва да се има предвид, че будното сънуване не може да „предизвика“ научаването на чисто нови неща - например няма как да бъде научен чужд език, който чуваме за пръв път, на сън.

Към настоящия момент не може да се твърди със сигурност доколко сънуването осъзнато може наистина да довече до чувствително различни резултати в креативното мислене, тъй като няма достатъчно данни - само около 20% от хората твърдят, че успяват да сънуват осъзнато поне веднъж месечно. Според специалистите, на повечето обикновени хора биха им трябвали поне месец или два тренировки в „осъзнаване“, за да могат да се научат за предизвикват будни сънища.