Заедно с Ratio попитахме учените въпроси, свързани със съня им. И те ни отговориха, повече от интересно. 


В епизод 1 говори Роберто Трота, професор по теоретична физика и космолог в Международния институт за напреднали изследвания в Триест, Италия.

Хората сънуваме откакто съществуваме. Сънищата обикновено са свързани с това, което ни се случва, а образите, ситуациите и темите вътре са вдъхновени от това, което знаем и сме чували. ????

Някога сънищата са били прости, защото разбирането на тогавашните хора се е простирало до техния собствен свят и това, което виждат и са преживявали. Най-често сънищата са били свързани с оцеляването -- как ги преследват, как бягат ????, как губят зъби ???? или пък как правят секс.


Един от „100-те най-велики умове“ за 2014 г., Роберто Трота е роден в Швейцария, където звездното небе все още е видимо. От малък е запленен от блещукащите светлини и постепенно се увлича по астрофизиката. Днес той е професор по теоретична физика в Международния институт за напреднали изследвания в Триест, гостуващ професор по астростатистика в Имперския колеж в Лондон и е преподавал космология в колежа Грешъм в Лондон. Занимава се с многообразие от теми, свързани с космологията - статистика, анализ на данни, изкуствен интелект и др. Автор е на многобройни научни публикации и книги, сред които Starborn:How the stars are made and who we would be without them  и The edge of the sky.


Вижте всички отговори  в епизода:


Ratio са екип от млади ентусиасти, които се интересуват от различните аспекти на науката и искат да споделят нейните мистерии на достъпен език. Вече над 10 години, организират събития, форуми, видео и подкасти на различни научни тематики. Екипът включва хора с всевъзможни професии - от маркетолози до микробиолози, обединени и вдъхновени от науката и нейните постижения. 

Водени от вярата, че грижата за съня е наслада от живота, и през тази година работим заедно с Ratio, за да издигнем разбирането за важността от съня на още едно ниво.