За тези от вас, за които работата е приоритет и никога не спира, технологичният стартъп Prophetic  предлага необичайно устройство, което ще позволи на хората да работят, докато спят (защото кога иначе ще можете да развивате онзи допълнителен проект, за който постоянно мислите, но нямате физическото време да осъществите). 

С гръмкото име “Halo” (от английски - ореол), самото устройство представлява плътна лента, която обхваща главата и може да стимулира сънуването на осъзнати сънища - сънища, в които знаете, че сънувате и потенциално можете да контролирате. 

Лентата е създадена по дизайн на Афшин Мехин - същият човек, който прави дизайна и на мозъчния имплант на Neuralink (другото чедо на Илън Мъск, освен Тесла, Space X и X). Halo отпуска фокусирани пулсации на ултразвукови вълни право в мозъчния лоб, който отговаря за осъзнатите сънища. Допълнително, таргетира лобовете, отговорни за вземането на решения, за да повиши вероятността, когато се появи осъзнатият сън, да успеете да упражните контрол над него. 

Масовата употреба вероятно би била за чисто забавление, тъй като устройството гарантирано може да осигури незабравими спомени в света на осъзнатите сънища. Според Prophetic обаче, времето, прекарано в изследване на подсъзнанието и силата на сънищата, е напълно пропиляно, особено разглеждано срещу алтернативата - да бъдем продуктивни, дори по време на сън (което, не че не знаете, но досега не е било възможно).

Репетиране на речи, решаване на математически уравнения или визуализиране на финала на засукан фентъзи роман - на теория можете да правите каквото решите, защото както казва Ерик Уолбърг, изпълнителен директор на стартъпа, “границата е вашето въображение”.

Светът на науката обаче не е съвсем сигурен, че тази нова технология, позната още като транскраниален фокусиран ултразвук (ТФУ), е толкова ефективна, колкото твърди Prophetic. Общото мнение е, че надали е толкова лесно, колкото звучи. Осъзнатите сънища са умение, което трябва да се учи и развива постоянно, тъй като често се получава или превъзбуда, която води до събуждане, или недостатъчно количество контрол, което води до това човекът да забрави, че сънува. 

Според Уолбърг, проучванията им показват, че допълнителната стимулация на мозъка чрез ТФУ наистина подпомага хората да успеят да установят контрол в съня си и твърди, че очакват допълнителни данни през тази година, за да калибрират още по-фино устройствата си. 

Ако това да ползвате съня си, за да свършите това, което не сте успели през деня, не ви докарва до студена пот и още повече стрес, а по-скоро до трепетно вълнение, Уолбърг споделя, че можете да очаквате “Halo” някъде през следващата 2025 г. на скромната цена от около 2000 долара. 

Дотогава работете здраво и спете още по-здраво, за да можете да се радвате на продуктивност и да наваксвате с всички задачи в будните часове на деня. А ако нямате търпение да пробвате “Halo” - следете блога ни, където скоро ще разкажем всичко за осъзнатите сънища и как да ги тренирате.