Както знаем (и усещаме), вече е есен. Дойде моментът за смяна на времето. Тук ще ви разкажем малко повече за практиката и как да се справите с последиците ѝ. 


Малко история…
Противно на общоприетата представа, сменяме времето само веднъж годишно - през март - за пролетните, летните и част от есенните месеци. Това се нарича лятно часово време.

За възникването на тази практика се борят много държави - САЩ, Великобритания, дори Нова Зеландия. За първи път обаче се случва в Тъндър Бей, Канада през 1908 г. 

По-масовото начало на практиката започва по времето на Първата световна война, на 30 април 1916 г., когато Германия и Австро-Унгария успешно осъществяват смяната към лятно часово време. Идеята на тази практика е да измести часовниците с един час напред, така че да оптимизира използването на дневна светлина и да намали разходите за енергия. Оттогава сменяме времето всеки март и го връщаме обратно (не го сменяме отново) всеки октомври. 

Как влияе това на организма ни?
Макар и смяната с 1 час да не изглежда чак толкова драматична, тя определено влияе на функцията на организма и цялостното ни себеусещане. 
Хората (и бозайниците генерално) обуславят функцията си на т.нар. циркаден ритъм - 24-часов цикъл, който регулира съня и други ключови телесни функции като апетит и настроение. Тази сложна система е силно зависима от дневната светлина - за да стартира успешно всеки ден и да подсигурява качествен и здрав сън, трябва да е добре синхронизирана с естествените светлинни цикли. 

Добрата новина е, че връщането към стандартното астрономическо време (това, което ни предстои), е по-добрият вариант, тъй като “печелим” един допълнителен час сън. Повечето хора се справят по-лесно с тази промяна, отколкото със смяната през март, когато местим стрелките на часовника с  1 час напред. Трудността при връщането към астрономическото време е, че се будим 1 час по-рано и е лесно да се изкушим да поспим още малко, но това не е най-добрата идея.

Макар и да сме в по-добрия сценарий, промяната си е промяна и налага включването на някои съвети за справяне с последствията ѝ. Ето ги и тях:

Поддържайте рутината си
Лягането и ставането в един и същи час всеки ден (включително и уикендите) е най-добрата практика, която освен че осигурява здрав сън, ви подготвя и за промените, свързани с времето. Съветът на експертите е да не се възползвате от допълнителния час сън, а да станете и да опитате да сте продуктивни по някакъв начин, за да помогнете на тялото си да заспи по-рано вечерта. 

Време навън
Както казахме, естествената светлина влияе на циркадния ритъм. С оглед на факта, че ще започне да се стъмва по-рано, опитайте да прекарвате възможно най-много време навън, на слънце (когато има такова). Това спомага за регулирането на циркадния ритъм, за по-добър сън и може би най-важното - за по-добро настроение. 

Ограничете кофеина
Знаем, че кофеинът в късните часове на деня не е добра идея (независимо какво е времето . Експертите съветват да избягвате консумацията му поне 5 часа преди планираното време за лягане, тъй като толкова е необходимо на организма да го преработи и изхвърли.

Осигурете подходяща среда за сън 
Спалнята трябва да е вашето кътче за спокойствие и качествена почивка. Направете я уютна с растения или ароматни дифузери. Поглезете се с луксозни чаршафи, маска за сън и дебели завеси, които да блокират светлината. Може би най-важният аспект от спалнята е матракът - уверете се, че той е качествен и отговаря на предпочитанията ви за твърдост и усещане, а ако това не е така - направете нашия тест за матраци и намерете точното решение за Вас, за да започнете да спите качествено и да се чувстате готови за предизвикателствата на деня.