Качественият сън е от изключителна важност за здравето и пълноценния живот. Добрата почивка е в основата на способността на човешкото тяло да извършва ежедневните си дейности и да бъде във форма. Здравословният сън води до подобряване на паметта и концентрацията. Освен това ви помага да поддържате, постоянно тегло и висок имунитет.
Ако имате притеснения за качеството на съня си, ето как да познаете симптомите на недоспиване:

ФИЗИЧЕСКИ

Недобрият сън кара тялото да се чувства зле, събуждате се с болки в гърба и кръста или врата. След като станете, усещате остър глад за нездравословна храна. Имунитетът ви е разклатен и кожата ви се обажда – появяват се акне, кръгове под очите, отоци.

ПСИХИЧЕСКИ

Ако не спите добре, е много възможно да преминавате от настроение в настроение и да се чувствате раздразнени от дреболии. Малкото сън ви кара да се чувствате изморени, също и разсеяни, фокусът се губи лесно, както и чувството за ориентация – може да имате проблеми при шофиране или паркиране. Хроничното недоспиване може да доведе и до депресивни състояния.

РЕШЕНИЕТО

На голяма част от проблемите със съня може да се противодейства чрез избора на качествени матрак и възглавница. Болките в тялото и главоболието, въртенето нощем могат да се избегнат, ако спите на правилната за вас възглавница. Добрият матрак или топматрак пък ще донесе комфорт на тялото и ще направи съня пълноценен. Също така, ще спите по-добре, ако се стараете да се придържате към график и да си лягате по едно и също време; ако спортувате активно и ако поддържате спалнята хладна, тиха и тъмна, без дигитални устройства.