Ако сте човек на изкуството или практикувате свободна професия, има един алтернативен начин за спане, чрез който спим по-често, но по малко и през останалото време, работим.

Какво представлява той? Най-общо казано, спите по около 15-20 минути на всеки 4-5 часа и през останалото време работите. Да Винчи пръв започва да практикува този режим на спане, като за 24 часа са се събирали общо час и половина сън, а през останалото време се е съсредоточавал върху творбите си. Леонардо е използвал този метод години наред, без да чувства умора. Това го е правило много по-продуктивен, а учените подкрепят това твърдение с експерименти, които доказват, че най-добрите идеи винаги идват, малко след като се събудим. С кратка дрямка и събуждане на всеки няколко часа се увеличава и времето, в което човек е работоспособен.

Полифазният сън се практикува за първи път от Леонардо да Винчи, но по-късно се появяват и други разновидности на неговия подход:

  1. 1. МЕТОДЪТ ДИМАСКИОН – 30-МИНУТЕН СЪН НА ВСЕКИ 6 ЧАСА
  2. МЕТОДЪТ УБЕРМАН – 20-МИНУТЕН СЪН НА ВСЕКИ 4 ЧАСА
  3. МЕТОДЪТ ДЪЕВРИМЕН – ДО 3 ЧАСА СЪН ПРЕЗ НОЩТА И 20-МИНУТНА СЛЕДОБЕДНА ДРЯМКА
  4. МЕТОДЪТ НА ТЕСЛА – 2 ЧАСА СЪН ПРЕЗ НОЩТА И 20-МИНУТНА СЛЕДОБЕДНА ДРЯМКА
  5. МЕТОДЪТ СИЕСТА – 5 ЧАСА СЪН ПРЕЗ НОЩТА И 1 ЧАС И ПОЛОВИНА СЛЕДОБЕДНА ДРЯМКА

Важно е да отбележим, че полифазният сън може да е ефективен за хората на изкуството, но не е полезен за всеки организъм. Ако шофирате всеки ден или се налага да взимате важни, животозависещи решения, най-добре за вас ще е да спите според стандартните правила – всяка нощ между 6 и 8 часа.