СЪННА АПНЕЯ ПРИ МЛАДИТЕ, КРАСИВИ ЖЕНИ

Докато сънната апнея е състояние, което се характеризира с това, че се среща при възрастни хора, по-често мъже и с проблеми в теглото, нов вид обструктивна сънна апнея засяга предимно млади жени. Причината е в това, че въздушните пътища на по-крехките дами, често са по-тесни и се запушват по-лесно.


КРИЗАТА НА 30ТЕ

Традиционно около 30-тата си годишнина хората започват да водят по-улегнал живот, създават семейства и махмурлукът започва да трае по-дълго. Скорошни изследвания на съня сочат, че и около тази възраст започват постепенни промени в съня, а именно намалява интензитета на делта-вълните, които са отговорни за най-дълбоката фаза на сън. Така, постепенно, започваме да спим все по-леко и все по-малко. Пример за това са възрастните хора, които се будят рано и не спят дълбоко.


УПРАЖНЕНИЯ ПО ДРЯМКА?

Не са малко странните нови приумици на всички в света на спорта, но една от тях застава на челните позиции. От известно време фитнес зали предлагат услугата „ час по дрямка“, която е ориентирана към преуморени работещи хора или млади родители. По същият начин като за тренировка се заплаща такса или абонаментна карта и „сънчовците“ получават по 1 час в залата на тишина и тъмнина, за да могат да наваксат пропуснатата почивка. Модата е известна като ‘napercise’, комбинация от думите за дрямка и упражнение.


ДИЕТА ЗА ПО-ДОБЪР СЪН

Друго популярно модно „залитане“ е това към сънна диета. Идеята е, че, редом с подхдящото хранене, линия се пази и чрез правилно спане. Сред ползите на пълноценния сън са: намаляване на апетита за нездравословни храни; спомага да се чувстваме сити за по-дълго; улеснява горенето на калории и ускорява метаболизма. Освен това, когато се чувстваме отпочинали имаме повече енергия за тренировки и физическо натоварване.