Връзката между витамин Д и качеството на съня


Дори и в страна като Италия, традиционно свързвана с дълги слънчеви дни и наслада от Dolce Vita, хората често прибягват към използването на лекарства за заспиване. Например, в Рим над 13 хиляди дози приспивателни се продават всеки ден, а в Милано - над 6 хиляди.

Медитация, йога и определени храни помагат на много хора да заспиват по-лесно. Понякога обаче дори и най-добрият матрак не позволява да се наспите, ако липсва нещо важно - витамин Д. Този витамин е основен регулатор на циркадните ритми и е ключов при проблеми със съня.

Какво се случва, ако нивата на витамин Д са ниски?

При недостиг на витамин Д, имунната система отслабва, мозъкът старее по-бързо, костите стават по-крехки. Тези фактори за причина са много здравословни проблеми, които влияят и на качеството на съня. Той става по-неспокоен и непълноценен и се събуждате изморени. Също така хората с недостиг на витамин Д имат по-нисък праг на болката и страдат повече от хората с нормални нива на витамина.

През студените месеци липсата на слънце води до понижено производство на витамин Д и затова тялото става по-податливо на заболявания и дискомфорт. Неприветливото време, както и дългото време стоене на затворено, влияят и на настроението - съзнанието става по-податливо на депресивни мисли. Това може да доведе и до по-високи нива на стрес, които също разстройват съня съществено.

За да се наслаждавате на спокоен сън и да вземете най-доброто от матрака си, не са нужни лекарства. Достатъчно е да прекарвате поне малко време на чист въздух и слънце всеки ден. Досегът със слънчевите лъчи оправя мигновено настроението, както и има положително влияние върху здравето и съня.