Product name

Жените са склонни към повече сън от мъжете

През последните години се правят доста проучвания в областта на съня и факторите, които влияят в по-голяма степен върху пълноценния и непълноценния сън

Какво казват научните изследвания

Според данни от различни научни изследвания, има разлика между мъжките и женски навици за сън, дължащи се на различни фактори, като: биологични, поведенчески и културни фактори. Материал, публикуван в списание „Журнал за здравето на жените“, САЩ, изброява няколко разлики между мъжките и женски навици за сън:

  • „На жените им отнема повече време, за да заспят; по-склонни са към сънливост и по-продължително спане от мъжете.“
  • Жените имат 40% по-висок риск от безсъние, докато мъжете имат 50% по-висок риск от сънна апнея.“

Други проучвания върху различията между мъжкия и женския сън са свързани с репродуктивни проблеми, тревожност, стрес, депресия и др. Всъщност, през последните няколко години се прави сериозно проучване за ролята на половите хормони в развитието на мозъчните вериги, които регулират процеса на съня.

Aric Prather, Ph.D., асистент професор по психиатрия в UCSF /University of California, San Francisco/ твърди:

  • "Жените са по-податливи на негативните ефекти от лошо качество на съня, от мъжете.“

Професор Джим Хорн, директор на изследователския център за съня „Sleep Research Centre“ към Loughborough University, Великобритания, твърди, че:

  • "Жените са по-податливи да спят по-дълго време от мъжете".

Жените са склонни да спят около 15 минути по-дълго от мъжете, което е по-релевантно за жени под 45-годишна възраст, и е докладвано в различни научни изследвания, както и от UK National Statistics. Това може да се дължи на факта, че жените имат склонност към по-дълбок сън или сън с по-бавни вълни (Slow Wave Sleep). Жените могат да вършат много и различни задачи едновременно в по-голяма степен, отколкото мъжете, което изисква обработка на информация от различни източници, а след това подбор на информацията - коя част от информацията да поемат и коя игнорират, включително бързо да се вземе решение за действие и приоритет, което изисква сериозна „мозъчна дейност.

Случайно или не, има връзка между склонността на жените към по-продължителен сън или т.нар. сън с по-бавни вълни /Slow wave sleep/ и по-бавното остаряване на женския мозък с около 5 години. Така например, при жена на възраст 75 г. познавателната способност на мозъка е сравнима с тази на 70-годишен мъж."

Приятни сънища, дами!

ВСИЧКИ СТАТИИ

най-новите продукти и отстъпки от magniflex

Ако искаш да получаваш информация за най-новите продукти и отстъпки от Magniflex се регистрирай тук.

Абонирайте се