Product name

често задавани въпроси

Размерът на матрака трябва да бъде съобразен с леглото, върху което ще бъде поставен. Ако все още не сте си поръчали легло, е добре да си осигурите достатъчно голям размер, съответстващ на физика ви. Така ще избегнете неудобството краката да стърчат извън матрака или да ви пада възглавницата по време на сън и ще си осигурите максимален комфорт. Ако ще сменяте стария матрак с нов и ще ползвате наличното легло, трябва да измерите вътрешното пространство на леглото, където трябва да влезе матракът. При покупка на ново легло се посъветвайте с търговския консултант за предлаганите размери матраци. На нашия пазар се предлагат размери както от европейския, така и от българския стандарт.
Да, но не е основният показател за качество. По важен е материалът, от който е направен. Добре е матракът да не е по-нисък от 16см, като последните тенденции на пазара са за матраци с по-сериозни височини. Крайният избор на височина зависи най-вече от индивидуалните предпочитания за комфорт.
Да, определено. Важно е да e безвредeн както за здравето, така и за околната среда. Избягвайте матраци от евтини пружини и некачествени дунапрени. И двата материала са с малка трайност. Пружините бързо прокъсват текстила и започват да убиват, а дунапренът се деформира необратимо и опората за тялото става нездравословна. Съвременните и дълготрайни материали са на основата на различна по плътност високотехнологична пяна. Едни от най-предпочитаните модели на Magniflex комбинират в структурата си няколко вида пяна, сред които: Memory Foam HD® - материя, която реагира на тегло и топлина, разпределя равномерно тежестта и облекчава точките на напрежение, Gel Foam ®- съчетание от два иновативни материала - високоеластична пяна и гел с охлаждащ ефект, Elioform® - високоеластина пяна с отворена структура и високо ниво на ортопедичност, Eliosoft®- високоеластична пяна с умерена твърдост за по-меко усещане.
След основния материал, от който е изграден матрака, текстилът е следващият по важност елемент в състава му. От него зависи комфорта на тялото по време на сън, телесната температура, изпотяването, проветривостта на матрака, дори и неподвижността на спалното бельо. Съвременните текстили за матраци са с различни третирания, изключително щадящи към чувствителните кожи и осигуряващи постоянно суха и свежа среда за здравословен сън. Голяма част от моделите се предлагат със свалящ се калъф с цип, позволяващ лесно почистване и висока хигиеничност.
Това е по-скоро мит. Съвременните високотехнологични материали, от които са изградени матраците могат да осигурят правилна опора на тялото във всяка негова точка и така да гарантират едновременно по-твърдо, средно или меко усещане в зависимост от индивидуалните предпочитания за комфорт по време на сън и почивка.
Това са понятия, с които често се спекулира. Дори се добавя и термина ергономичност. Ето накратко как се отнасят те към матраците:
Ортопедичен матрак
Усещането е за твърда опора, която поддържа гръбначния стълб в правилна, естествена позиция и улеснява отпускането на ставите.
Анатомичен матрак
Усещането е за мекота, пълно отпускане на мускулатурата и спомагане за правилното кръвообръщение.
Ергономичен матрак
Впечатлява с външен вид и дизайн, който най-оптимално отговаря на психологичните и емоционални нужди на потребителя.
Изборът на различни марки и модели матраци е много голям. Обикновено качествените продукти присъстват в магазини с добро ниво на обслужване и постоянна наличност. Важно е да се насочите към специализиран магазин, с разнообразие от мострени матраци, на които можете да легнете и намерите нужната ви опора за сън и почивка. За по-голяма яснота, проверете в Секция Магазини, точното местонахождение на всички магазини предлагащи матраци с марка Magniflex.
Качествените материали, които популярните марки използват дават възможност да се осигури дълъг гаранционен период и в случай на проблем, матракът да бъде заменен. Важно е да знаете, че инвестирайки в качествен продукт, купувате „здраве“ за дълго.
Дългогодишните изследвания и иновации, и стремежа за постоянно подобряване на материалите, дизайна и технологиите позволяват на Magniflex да предложи безсрочна гаранция за всички модели матраци от колекция Premio и 25 години за колекция Classico.
При покупка на матрак се запознайте с гаранционните условия на продукта и изискайте гаранционна карта.
Престижните марки по всяка вероятност ще ви направят впечатление , когато се насочите към избор на матрак. Освен че може да ги видите и да прочетете за тях навсякъде, те предлагат богат избор от модели произведени от съвременни материали с различна твърдост, качествено обслужване, постоянна наличност и гаранционно обслужване. Ако марката е с традиции не само у нас, но и по света, това също може да ви насочи към правилния избор. Интернет сайтовете дават бърза и обширна информация за повечето от тях.
Кога за последен път помислихте за вашия матрак? Много от нас забравят, че матраците са най-използваната част от мебелите, които притежаваме. Всъщност, ако спите по 8 часа в денонощието, то годишно вие прекарвате по 3000 часа върху матрака си. Това означава, че след 10 години ще сте прекарали 30 000 часа в същото легло. Ето и няколко начина, които ще ви помогнат да разберете дали е време да помислите за подновяване на спалнята си.
Купили сте сегашния си матрак преди повече от 10 години. Имайте предвид, че тази потребителска категория се развива с изключително бързи темпове: в производството се внедряват нови технологии и материали, които качествено променят структурата, издръжливостта и функциите на даден матрак.По-старите матраци имат влошени основни функции, а способността им да поддържат тялото в правилната позиция за сън е намалена.
Събуждате се по-уморени, отколкото сте си легнали.Повечето клиенти изчакват прекалено дълго преди да подменят матрака си. Ако не се събуждате освежени и подмладени или чувствате болка и дискомфорт, със сигурност сте чакали прекалено дълго.
Канапето ви се струва по-удобно от леглото.Концентрирайте се върху това, което усещате, когато легнете върху матрака си. Усещате ли неравности и пружини? Вашето тяло се нуждае от гладка и удобна повърхност за качествено възстановяване през нощта. Матракът трябва да ви осигурява сън с минимално въртене през нощта.
Матракът ви изглежда износен и неравен.Преглеждайте матрака си редовно за хлътвания. Ако матракът ви изглежда неравен или износен и захабен, може би е време за пазаруване. Различните слоеве на всички матраци се спластяват с течение на времето. За оптимално действие трябва да завъртате матрака си редовно, за да удължите живота му и да го поддържате удобен за вас. Не си позволявайте да “наследявате” матрака си от роднини или приятели – дори от чисто хигиенична гледна точка, това не е добра опция;
Имате матрака си за даденост. Матраците са най-използваната и най-пренебрегваната част от мебелировката. Обърнете внимание на матрака си - чувате ли скърцане? Забелязвате ли повърхността на някои места да потъва повече, отколкото на други? Състоянието на матрака може да ви изненада, ако го погледнете отблизо.
Цените на матраци Magniflex стартират от 379 лв за единичен размер и варират много в зависимост от вложените материали. Здравият сън е една от най-добрите инвестиции, които можете да направите, затова купете матрак, който отговаря в най-голяма степен на индивидуалната ви нужда за комфорт и удобство. Не забравяйте, че повечето хора прекарват 1/3 от живота си в леглото и гледайте на тази покупка, като инвестиция във вашето здраве.
Насочете се към търсене на матрак, който на първо място отговаря на разбиранията ви за удобство. За да го направите, винаги пазарувайте с удобни дрехи и обувки, които се свалят лесно – това ще ви помогне да лягате и тествате матрака с лекота. Не бързайте и не се срамувайте. Не можете да прецените дали матракът осигурява добра опора за тялото ви само като седнете на ръба му или легнете за няколко секунди. Легнете на леглото така, както спите по принцип, а ако спите с партньор, вземете него/нея със себе си, за да може заедно да вземете решение. Пазарувайте от магазин, който познавате, на който се доверявате и който предлага търсените от вас продукти. Прочетете колкото се може повече информация за марката на продуктите, към които сте се насочили. И помнете – купете най-добрия матрак, който можете да си позволите.
Децата трябва да имат удобен и поддържащ тялото им матрак, за да получат дълбокия и укрепващ сън, от който телата им се нуждаят, за да растат. Консултирайте се, кои са удачните модели за деца и подрастващи и направете най-добрия избор.
Това е често срещана заблуда. Матраци Magniflex имат изключително богата гама модели и предлагат правилната опора за тялото, като усещането за потребителя може да бъде за мека, средна или твърда опора, в зависимост от личните му предпочитания за комфорт.
Независимо дали вашият Magniflex е твърд, среден или мек, той ще ви даде точно опората, от която се нуждаете.
Стандартните размери на матраци Magniflex в сантиметри са:
 • 82/190
 • 90/190
 • 114/190
 • 120/190
 • 144/190
 • 164/190
 • 90/200
 • 120/200
 • 140/200
 • 150/200
 • 160/200
 • 164/200
 • 180/200
Да! Тъй като разбираме, че леглата и спалните помещения са с различна големина, а също и предпочиталията на всеки човек, ние правим и нестандартни размери по поръчка.
Използвайте здрава рамка за легло. Това е решетъчна скара, която съответства на размера на матрака и се поставя под него в отвора на леглото. На пазара се предлагат много разновидности метални и дървени рамки. Ако имате двоен матрак, се уверете, че рамката има допълнителна опора в средата, за да предотврати хлътване.
Всички матраци Magniflex се доставят във вид на рула във вакуумирана опаковка, което улеснява транспортирането им значително. След като опаковката с матрака се отвори, той не може да бъде навит на руло отново. За сметка на това много модели са доста подвижни, особено тези, съдържащи Memory пяна в структурата си. Те могат да се прегъват на 90 градуса без това да нарани вътрешността им – това прави вкарването им в малки пространства лесно и без особени усилия.
Ние препоръчваме да въртите матрака си редовно, за да може той да остане удобен за вас по-дълго време. Матраците са с многослойна структура, която осигурява дълъг живот и перфектно представяне. Ако матракът е със свалящ се калъф, това допълнително улеснява поддържането на добра хигиена. Винаги обаче консултирайте инструкциите за почистване на матрака - калъфите, съдържащи Memory пяна препоръчват само сухо почистване.

Инструкция за разопаковане:

 • Поставете матрака върху подматрачната рамка.
 • Разлепете опаковъчната лента, без да използвате остри и режещи предмети
 • Разгънете матрака и го оставете да възвърне първоначалния си обем.
 • Оптималният срок, в който матракът възвръща първоначалния си обем и характеристики, е 24 часа, през което време той не трябва да се използва.
 • Възможно е усещането на остатъчни производствени миризми до няколко дни след отварянето и отстраняването на опаковката на матрака. Те са безвредни за човешкото здраве.
 • Веднъж разопакован, матракът не може да се навие обратно на руло.

Правила за употреба и съхранение

 • Използвайте матрака върху подматрачна рамка, с точния размер на матрака, за да осигурите добра циркулация на въздуха и пълноценна опора на тялото.
 • Не използвайте матрака върху плътна основа, тъй като тя създава предпоставка за задържането на влага.
 • Периодичното обръщане на матрака спрямо позициите глава – крака и горна – долна страна спомага за по-добра циркулация на въздуха, възпрепятства задържането на прах и влага и удължава живота на продукта, дори и след изтичане на гаранцията.
 • Не допускайте проникването на течности в матрака. Използвайте протектор за матрак за максимална защита и хигиена.

Условия на гаранцията:

Т.1 Кодексът на потребителя по Европейска директива 1999/44/CE определя две години правна гаранция от датата на покупка.

Т.2. Обхват на гаранцията - Европейски съюз. Търговската гаранция не оказва влияние върху правата на потребителите, произтичащи от гаранцията по ял. 112-115 от ЗЗП. Независимо от търговската гаранция продавачът отговаря за липсата на съответствие на потребителската стока с договора за продажба съгласно гаранцията по чл. 112-115 от ЗЗП.

Т. 3. Матракс ЕООД определя гаранционен срок за покупката от датата на придобиване, доказуема със съответните документи за покупка. Гаранцията, предоставена от Матракс ЕООД важи само в случай, че клиентът стриктно е спазил инструкциите за употреба и съхранение и условията, отбелязани в гаранционната карта.

Т.4. Всякакви рекламации, отнасящи се до скрити производствени дефекти или влошено качество на матрака, които не са причинени при обикновената му употреба, трябва да бъдат отнесени към Матракс ЕООД, като следва да се предоставят документи за покупката (фактура и/или фиксален бон), стикер със сериен номер (баркод на матрака) и настоящата гаранционна карта.

Т.5. Във всички случаи гаранцията не покрива дефекти, причинени от: грешно използване на матрака; използване на сила; поправки, направени от потребителя или трети лица; неестествени условия на замърсяване и влага; експлоатационна деформация на текстила (скъсани конци на капитонажа или борда, петна по текстила, изместване на борда, скъсан цип и др).

Т.6. Срокът за отваряне на матрака е до един месец след получаването му. Разопакован матрак със сгрешен, по вина на клиента, модел или размер не подлежи на подмяна.

Т.7. Матракс ЕООД приема рекламации на стока при:
•        Несъответствие с обявената търговска марка
•        Несъответствия в заявените размери, надвишаващи отклонение от +- 2см по ширина, дължина или дебелина
•        Дефект на стоката, констатиран до 3 дни след покупката
•        Дефект на стоката, констатиран по време на експлоатация в рамките на гаранционния период, състоящ се в необратима еластична деформация на ядрото/пяната от повече от 2 см по дебелина

Т.8. При установени несъответствия или дефекти на продукта след втората година и в рамките на гаранционния период, Матракс ЕООД предлага на клиента замяна на матрака, като клиентът заплаща разликата от стойността на новия матрак минус сумата, която е заплатил за стария матрак, с приспадната амортизация, пропорционална на цената, за всяка година употреба. За модели с гаранция завинаги (безсрочна гаранция) амортизацията се изчислява на базата на период от 100 г., като след този период продуктът запазва остатъчна стойност в размер на 10% от цената, на която е закупен. Продуктът се заменя в рамките на 30 дни работни дни след писмено потвърждение от клиента на предложената замяна.

Т.9 Замяна на матрака в гаранционния период не води до удължаване на гаранционния срок.

Т.10 Замяна на матрака след гаранционния период или при дефект, непокриван от гаранцията, е изцяло за сметка на клиента.

Т.11 При заявяване на дефект, Матракс ЕООД си запазва правото да изпрати свой представител за установяването му.

Т.12 Матракс ЕООД не поема отговорност за препоръка към физическо и здравословно състояние

Т.13 чл. 112 – 115 от ЗЗП:

Чл. 112. (1) При несъответствие на потребителската стока с договора за продажба потребителят има право да предяви рекламация, като поиска от продавача да приведе стоката в съответствие с договора за продажба. В този случай потребителят може да избира между извършване на ремонт на стоката или замяната ѝ с нова, освен ако това е невъзможно или избраният от него начин за обезщетение е непропорционален в сравнение с другия.

(2) Смята се, че даден начин за обезщетяване на потребителя е непропорционален, ако неговото използване налага разходи на продавача, които в сравнение с другия начин на обезщетяване са неразумни, като се вземат предвид:
1. стойността на потребителската стока, ако нямаше липса на несъответствие;
2. значимостта на несъответствието;
3. възможността да се предложи на потребителя друг начин на обезщетяване, който не е свързан със значителни неудобства за него.

Чл. 113. Изм. и доп.- ДВ, бр. 18 от 2011 г. (1) (Нова - ДВ, бр.18 от 2011 г.) Когато потребителската стока не съответства на договора за продажба, продавачът е длъжен да я приведе в съответствие с договора за продажба.

(2) (Предишна ал. 1 - ДВ, бр. 18 от 2011 г.) Привеждането на потребителската стока в съответствие с договора за продажба трябва да се извърши в рамките на един месец, считано от предявяването на рекламацията от потребителя.

(3) (Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 18 от 2011 г.) След изтичането на срока по ал. 2 потребителят има право да развали договора и да му бъде възстановена заплатената сума или да иска намаляване на цената на потребителската стока съгласно чл. 114.

(4) Предишна ал. 3 - ДВ, бр. 18 от 2011 г.)  Привеждането на потребителската стока в съответствие с договора за продажба е безплатно за потребителя. Той не дължи разходи за експедиране на потребителската стока или за материали и труд, свързани с ремонта, и не трябва да понася значителни неудобства

(5) Предишна ал. 4 - ДВ, бр. 18 от 2011 г.) Потребителят може да иска и обезщетение за претърпените вследствие на несъответствието вреди.

Чл. 114. (1) При несъответствие на потребителската стока с договора за продажба и когато потребителят не е удовлетворен от решаването на рекламацията по чл. 113, той има право на избор между една от следните възможности: 1. разваляне на договора и възстановяване на заплатената от него сума; 2. намаляване на цената

(2) Потребителят не може да претендира за възстановяване на заплатената сума или за намаляване цената на стоката, когато търговецът се съгласи да бъде извършена замяна на потребителската стока с нова или да се поправи стоката в рамките на един месец от предявяване на рекламацията от потребителя

(3) Потребителят не може да претендира за разваляне на договора, ако несъответствието на потребителската стока с договора е незначително.

Чл. 115. (1) Потребителят може да упражни правото си по този раздел в срок до две години, считано от доставянето на потребителската стока.

(2) Срокът по ал. 1 спира да тече през времето, необходимо за поправката или замяната на потребителската стока или за постигане на споразумение между продавача и потребителя за решаване на спора.

(3) Упражняването на правото на потребителя по ал. 1 не е обвързано с никакъв друг срок за предявяване на иск, различен от срока по ал. 1.


С осъществяване на покупката Потребителят приема и се съгласява с настоящите ИНСТРУКЦИЯ ЗА РАЗОПАКОВАНЕ, ПРАВИЛА ЗА УПОТРЕБА И СЪХРАНЕНИЕ и УСЛОВИЯ НА ГАРАНЦИЯТА, които са му предоставени при покупката.


Рекламация се приема при изричното спазване на ИНСТРУКЦИЯ ЗА РАЗОПАКОВАНЕ, ПРАВИЛА ЗА УПОТРЕБА И СЪХРАНЕНИЕ и УСЛОВИЯ НА ГАРАНЦИЯТА.

НАМЕРЕТЕ ПЕРФЕКТНИЯ МАТРАК ЗА ВАС !

Качественият сън е въпрос на индивидидуален комфорт. Попълнете теста, за да намерите модел, който отговаря най-добре на Вашите лични предпочитания. По този начин ще си осигурите качествен и здравословен сън нощ след нощ.

НАМЕРЕТЕ МАТРАК