Изглежда през тази година технологиите, свързани със съня са сред популярните теми – за първи път, Асоциацията на потребителските технологии( CTA) представи на своя ежегоден форум (CES) ексклузивно именно такива технологии. Разработени са и продължават да се развиват приложения със всякакъв вид и дизайн, които да обследват времето, в което тялото си почива.

В сътрудничество с различни асоциации, свързани със съня, на форума е представено най-новото в света на устройствата, приложенията и инструментите, които следят, анализират или подобряват съня по дигитален начин. Сред най-интересните иновации се нареждан легло, което спомага спирането на хъркането, топ-матрак с охлаждащ ефект, задействан дистанционно чрез мобилно приложение, както и продукт, който замаскира дразнещите звуци, за да създаде спокойна среда за сън.

Развитието на технологиите в този бранш е все по-стремглаво и това се вижда от огромния интерес и участие на събитието. Други интересни иновации, презентирани на форума са:

  • ОЧИЛА ЗА СЪН, ЧИЕТО СЪЗДАВАНЕ Е КОЛАБОРАЦИЯ МЕЖДУ ИЗВЕСТНИ ИМЕНА КАТО МЕДИЦИНСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ ДЖОН ХОПКИНС И ТЕХНОЛОГИЧНИЯ ГИГАНТ HUAWEI.ТЕ ДЕЙСТВАТ НА ПРИНЦИПА НА СВЕТЛОТЕРАПИЯТА И ЦЕЛЯТ ЗА СЕ ПРЕБОРЯТ СЪС СИМПТОМИТЕ НА ИНСОМНИЯ, УМОРАТА ПРИ СМЯНА НА ЧАСОВИ ЗОНИ( JET LAG), ДНЕВНАТА СЪНЛИВОСТ.
  • СИСТЕМА ЗА ДЪЛБОКА РЕЛАКСАЦИЯ, ЧРЕЗ ВЛИЯНИЕ ВЪРХУ МОЗЪЧНИТЕ ВЪЛНИ И БЕЗ ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ОПИАТИ И НАРКОТИЧНИ ВЕЩЕСТВА. КЪМ МОМЕНТА ТЕХНОЛОГИЯТА СЕ ПРИЛАГА С РАЗЛИЧНИ АСПЕКТИ НА МЕДИЦИНАТА( ДЕНТАЛНА МЕДИЦИНА, ФИЗИОТЕРАПИЯ, ОНКОЛОГИЯ), НО МОЖЕ ДА СЕ ИЗПОЛЗВА И ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ СЛЕД НЕДОСПИВАНЕ И ИНСОМНИЯ.
  • СМАРТ ВЪЗГЛАВНИЦА, КОЯТО СЛЕДИ СЪНЯ, ЗАПИСВАЙКИ ДАННИ ОТ КАРОТИДНАТА АРТЕРИЯ, ОТНОСНО ПУЛСА, КАКТО И ЗАСИЧАЙКИ ДИШАНЕТО И ВЪРТЕНЕТО.
  • ЛЕКИ И ТЕХНОЛОГИЧНИ СЛУШАЛКИ, С КОИТО МОЖЕ ДА СЕ СПИ БЕЗПРОБЛЕМНО – ЗА ОНЕЗИ ПОТРЕБИТЕЛИ, КОИТО НЕ МОГАТ ДА ЗАСПЯТ БЕЗ УСПОКОЯВАЩ ШУМ ИЛИ МУЗИКА, НО И КОИТО НАМИРАТ ТРАДИЦИОННИТЕ СЛУШАЛКИ ЗА НЕУДОБНИ.

Налично е голямо количество приложения за следене на съня, измерване на фазите му и др. , посредством различни похвати. Специалистите обаче изразяват притеснения, че масовото популяризиране на такъв тип услуги може да има ефект върху ползващите ги. Разработените технологии наистина проследяват сънния цикъл, но по пасивен начин – например следят дъха на спящия. В този смисъл те предоставят субективна информация за съня и тя не трябва да се използва за база, относно лечение или установяване на проблеми със съня. Събирането на данни, което приложенията правят е по-скоро за забавление, отколкото за истинско подобрение на съня, тъй като не взема предвид много от факторите, от които зависи качеството на почивката. Едно от многото такива, но не и маловажно е опората, върху която лежи тялото – матракът. Информираното и добре обмислено решение, при покупка на матрак, може да бъде разликата между пълноценен релакс и некачествен сън.