Добър матрак за (още по-) добър преход в планината

Знаем, че здравословният живот се крепи на 3 стълба - хранене, физическа активност и здрав, качествен сън. Знаем и че времето, прекарано сред природата, е зареждащо. Но дали е достатъчно, за да презаредим батериите си пълноценно?

Има много и различни начини за почивка сред природата, (някои от които могат ви оставят по-уморени, отколкото сте тръгнали), но само един сигурен начин за качествено възстановяване - добър сън.

Има две основни причини, поради които добрият сън през нощта е толкова важен, особено преди дълъг планински преход:

  • защото гарантира енергията, необходима за да завършване на прехода (било то лежерна разходка в гората или по-тежко изкачване на планина)


  • защото осигурява подходящото настроение, което да увеличи приятните емоции, свързани с времето в природата


Малко хора се замислят, че незадоволителният сън може да е доста голяма пречка по пътя към планирането и завършването на планинския преход. Повечето хора смятат, че лягайки си рано вечерта преди прехода, тоест, осигурявайки си достатъчно количество сън, е напълно достатъчно. За жалост, не всичко е в количеството. Качеството на съня също има значение и то доста голямо. Един от факторите, влияещи на качеството на съня, е именно матракът. 


Как добрият матрак допринася за съня ни преди преходи?


Удобният матрак осигурява комфорт, отпуска тялото, което пък помага за освобождаване на натрупаната умора. Същевременно елиминира възможността за създаване на нови болки в мускулите на врата и гърба, причинени от неправилна позиция на гръбначния стълб по време на сън. Един от най-добрите избори за матраци в хижи и заслони са тези с мемори пяна. Този материал прави матраците почти универсални, тъй като реагира на натиск и топлина и се моделира по извивките на тялото, което лежи отгоре. Друго предимство е, че при двоен матрак, когато единият човек се върти, не пречи на този до него, тъй като конструкцията на матрак от пяна е по-стабилна от тази на пружинните например. 


Как добрият сън влияе на настроението?


И проучванията, и опитът показват, че лишаването от сън може да ви направи раздразнителни, заядливи и мързеливи. А ние не искаме да се чувствате така. Това е особено важно, ако се надявате да използвате разходките си сред природата като форма на релаксация или медитация. Ако сте сърдити и раздразнителни, преходът ви няма да бъде толкова приятен, колкото би могъл, и няма да се върнете от пътуването си в състоянието на ума, което сте се надявали да постигнете. Казано с други думи – почивката ви няма да е почивка.


Вземайки под внимание всичко това, Матракс АД, ексклузивен представител на матраци Magniflex с близо 20 години опит в оборудването на хотели, къщи за гости, хижи и хосписи,  в партньорство с  360mag, предоставя еднократен грант - 5000 лв. в матраци за обновяване на легловата база на хижа или заслон. Кандидатури по проекта ще се приемат до 15 ноември 2023 г. 


Как? Като изпратите мотивационно писмо в свободен текст на адрес magazine@360mag.bg, в което ни разказвате:


              - за обекта – къде се намира, колко легла има, в какво състояние е.


              - за планинската туристическа дейност, която развивате.


              - за планираната от вас комуникация към гостите за новите придобивки.


Снимки на хижата и спалните помещения са супер плюс. Обосновете се добре и ни убедете, че точно вие трябва да спечелите!


Победителят ще бъде избран с гласуване от представители на Матракс, БТС, БААТ и 360mag по време на награждаването на конкурса „Хижа на годината“ – 05-07 декември 2023 „Дни на предизвикателствата“.


Нека заедно да подобрим условията за качествен отдих в планините!


Вижте повече