Защо спим лошо през първата нощ на ново място?


Повечето хора ще са изпитали така наречения Eфект на първата нощ в някакъв момент от живота си. Когато спим в непозната обстановка за първи път, вероятно ще отнеме повече време, за да се отпуснем и сънят, който най-накрая ще получим, ще бъде накъсан и незадоволителен. За първи път учените откриха защо това може да е така.

Въпреки че ефектът на първата нощ (FNE) е част от човешкия опит, откакто хората за първи път са спали в нова пещера, науката зад него остава загадка. Досега. 
FNE е толкова познат и честосрещан, че, когато провеждат изследвания на съня, изследователите рутинно дискредитират данните от първата нощ, тъй като знаят, че ще бъдат необичайни и следователно неизползваеми.
Учени от университета Браун в Роуд Айлънд, ръководени от Юка Сасаки, се заели да проучат по-задълбочено странното явление. Екипът търси причината за възникване на FNE и дали има някаква полза от него. Използвайки усъвършенствани техники за невроизображение, за да направи моментни снимки на спящия мозък, екипът изгражда подробна картина на активността на съня през първата нощ на ново място.

Измерванията включват магнитоенцефалография, структурен ЯМР (магнитен резонанс) и полисомнография (измерване на нивата на кислород в кръвта, дишане и сърдечен ритъм, движения на очите и краката). Бавният сън, а не REM (бързо движение на очите) сън, е основният параметър, върху който се фокусира екипът, тъй като той действа като пряко измерване на дълбочината на съня на индивида.

Ляво-дясно разделение

Сасаки и нейният екип откриват, че през първата нощ на ново място, двете полукълба не получават едно и също количество сън - лявата половина на мозъка е значително по-малко заспала от дясната.
Една от основните мерки на FNE е продължителността на времето, необходимо на индивида, за да заспи; доказано е, че това зависи от степента на асиметрия между полукълбата. С други думи, колкото по-различно се държат двете страни на мозъка, толкова повече време отнема на индивида да се отпусне.
Вторият етап от експеримента показа, че лявото полукълбо е по-чувствително към външни звукови стимули по време на сън; не само че мозъкът ще произведе по-голям отговор в отговор на случаен шум, но също така е по-вероятно участникът да бъде събуден. Когато екипът измерва същите индивиди през втората нощ, тази чувствителност към звук в лявото мозъчно полукълбо изчезва.

Какви са предимствата на FNE?

Наличието на нарушен модел на сън може да направи следващия ден предизвикателен. Какви ползи може да има това? Оказва се, че човешкият мозък не е първият, развил подобен навик. Известно е, че и други животни спят с половината от мозъка си - морски бозайници и някои птици, например. Този вид хемисферична асиметрия, наричана еднохемисферичен сън с бавни вълни, позволява на част от мозъка да остане бдителна; ако има странен звук, е по-вероятно да сме възбудени и готови за опасност.

Птиците могат да спят с едно полукълбо, като буквално държат едното си око отворено за хищници. Някои учени смятат, че някои видове птици могат да дремят, докато са във въздуха, по време на дълги миграционни полети.

Като доказателство за хипотезата за повишена бдителност, в трети експеримент учените молят участниците да почукват леко с пръсти, ако чуят звук, докато спят. Сасаки установява, че през първата нощ на сън, в сравнение с втората, участниците са по-склонни да реагират, а когато реагират, това е значително по-бързо.
Въпреки че нашите мозъци не показват същата степен на вариация на полукълбото като делфините, например, Сасаки казва, че и човешкият мозък показва признаци на хемисферичната асиметрия, характерна за животните.

Как можем да победим FNE?

Наличието на известна степен на контрол върху това явление може да бъде полезно за хора, които често пътуват по работа. На този етап учените нямат всички отговори, но е вероятно с течение на времето мозъците ни да могат да се адаптират и че „хората, които често са на нови места, не е задължително да имат лош сън редовно“.

Специалистите съветват да вземете своя собствена възглавница, ако планирате да спите на ново място, за да улесните отпускането и заспиването, да следвате (доколкото е възможно) обичайната си рутина преди сън и да се съобразявате с часовата зона, в която сте. Това значи, че дори и да пътувате до място с много различна часова зона от “домашната” ви, ще бъде по-добре да не се поддавате на желанието да си легнете през деня, а да изчакате да настъпи времето за лягане по местно време. Така по-бързо ще можете да адаптирате вътрешния си часовник и да се справите с циркадната дисритмия(jetlag).

Ако си нямате любима възглавница, можем да помогнем. 
Вижте повече тук.