Чували сте неведнъж, най-вероятно, че качественият сън от седем до девет часа на вечер е от решаващо значение за правилното функциониране на тялото. Но за не малко хора това е както физически, така и психически невъзможно. Затова решихме да проучим как спят известните личности. Онези, към които всички гледаме - за вдъхновение, мъдрост, или чисто любопитство. 


Научихме, че Леброн Джеймс, например, спи средно по 8 часа, докато Дуейн Джонсън “Скалата” става в 3:30 всяка сутрин, за да тренира. По време на президентството си, Барак Обама е използвал късните часове на нощта, за да прекара малко време насаме, за разлика от Мишел Обама, която редовно става в 4:30 ч., за да тренира. 


Ето и в повече детайли какво успяхме да открием за 10 известни личности, от разнородни професионални сфери: 


Бил Гейтс

С напредването на годините, Гейтс преминава от редовно будуване по цяла нощ, докато гради Microsoft, до дълбоко и целенасочено разбиране за важността на съня. "Веднъж или два пъти останах буден 2 нощи подред. Знаех, че не бях в най-добрата си кондиция, зареждах се главно с кофеин и адреналин, но бях обсебен от работата си и когато спях, се чувствах сякаш мързелувам" пише той в блога си. Днес, Гейтс редовно спи поне по 7 часа. 


Джеф Безос

През 2016 г. Безос споделя, че обича да спи по 8 часа на вечер. "Усещам разликата след 8 часа сън и се опитвам да ги направя приоритет. За мен това е необходимото количество, за да се чувствам енергичен и полезен."


Ричард Брансън

Брансън обикновено завършва деня си с групова вечеря. От скоро,той заменя алкохола с газирана вода и лимон и към 23:00 ч. си ляга, за да може да стане в 05:00 ч. да тренира.


Барак Обама

Докато е президент на САЩ, в края на всеки ден, Обама се усамотява в личния си офис и отделя по няколко часа за себе си. Обикновено си ляга към 02:00 ч, за да стане към 07:00 ч. Илън Мъск

Лягайки си около 01:00 ч. Мъск обикновено спи до 07:00 ч., което е точното необходимо количество за него. Според него. И казва: "Сънят наистина е прекрасен. Откривам, че ако не спя достатъчно, ставам раздразнителен. Падна ли под определено количество сън, ставам непродуктивен, защото остротата на ума ми е афектирана." казва Мъск през 2015 г. в Reddit. 


Малкълм Гладуел

Авторът на "Изключителните" обикновено привършва деня си, гледайки спорт по телевизията или четейки книга преди да заспи около 23:00 ч. Гладуел става между 08:00 и 08:30 ч. сутринта. 


Арнолд Шварценегер

Когато става дума за сън, Арнолд спи по-малко отколкото на по-млади години.

"Спях по 9 часа на нощ, когато бях на 19 години, защото тогава бях по-млад и се нуждаех от повече сън," казва на Тим Ферис през 2018 г. "Колкото повече време минаваше, толкова по-малко сън ми трябваше. Сега се събуждам 6 часа, след като съм си легнал, без значение къде съм."


Леброн Джеймс

Леброн отдавна е признал ползите от съня и обикновено спи по 12 часа на ден. Събужда се в 05:00 ч., след като е спал поне 8-9 часа, а през деня се наслаждава на следобедни дрямки. 

"През професионалната ми кариера съм спал през деня, в почти всеки ден, в който съм имал мач." казва Леброн пред CBS Sports. Според него сънят е най-важното нещо за възстановяването. Дуейн Джонсън "Скалата"

Джуейн Джонсън е един от редките хора, които нямат нужда от много сън. Ставайки в 3:30 ч., той обикновено спи от 3 до 5 часа на нощ. Според Джонсън, да е буден му предоставя време за самия него, което е по-важно от съня. 

"Единственото нещо, което ми е наистина важно е, че трябва да се събудя преди изгрев слънце и да имам 2 часа сам, докато всички други спят и къщата е тиха. Често жертвам 2 часа от съня си, за да имам 2 часа тишина, докато къщата се разбуди."


Флойд Мейуедър 

През цялата си боксова кариера, Флойд е бил центърът на света си, затова е абсолютно очаквано, че целият му начин на живот се гради около късните часове, когато обикновено се състоят мачовете му. 

"Спя по 9-10 часа на нощ. Спя, докато ми се спи, после ставам и започвам деня си. Оставям тялото ми да почива. Понякога си лягам в 05:00 и си позволявам да стана в 13:30 ч."


Припознахте ли се в някой от тези навици? 


П.П. всички снимки за този блог пост са генерирани с Midjourney.ai. А информацията за известните личности може да се намери в оригинал, тук