Знаете ли, че настинката е един от директните резултати при липса на сън? Според проучване на университета в Сан Франциско, хората, които спят по-малко от 6 часа, са особено предразположени към заболяване. При запитване, отправено към хора, които попринцип имат нужда от повече сън, се оказва, че недоспиването увеличава шанс за настинка 4 пъти. Проучването показва и още редица негативни ефекти, които липсата на сън има върху тялото и ума.

КАКВО СЕ СЛУЧВА С УМА, ДОКАТО НЕ СИ ДОСПИВАТЕ?

Доказано е, че при състояния на безсъние и голямо психическо напрежение, мозъкът има способността да “изключва”, за да си починат, определени центрове, докато човек е буден. Последиците от това не са никак малко. “Заспиване” на психичните центрове за контрол на емоциите, резултира в резки и агресивни прояви, които могат да доведат дори до т.нар “импулсивни агресивни престъпления”. Други негативни промени, дължащи се на недостатъчна почивка, включват частична загуба на краткосрочна и дългосрочна памет, загуба на координация и на способността за планиране във времето, намалена възможност за оценяване на риска, параноя. В най-тежките случаи, когато мозъчните клетки се натоварват без прекъсване, това води до необратими щети по тях.

КАКВО СЕ СЛУЧВА С ТЯЛОТО, КОГАТО НЕ СИ ПОЧИВАТЕ ДОСТАТЪЧНО?

Липсата на сън има отношение не само към психическото, но и към физическото здраве. Следващите физически проблеми могат да бъдат свързани директно с липсата на сън:

⦁ Болки в гърба и гръбначния стълб

⦁ Намалена продължителност на живота

⦁ Затлъстяване

⦁ Отслабена имунна система

⦁ Увеличен риск от болест на Алцхаймер

В заключение, независимо дали на физическо или психическо ниво, недостатъчното количество сън сериозно вреди на тялото и ума и възпрепятства пълноценната наслада от живота.

КАК ДА ВЪЗСТАНОВИТЕ ЗАГУБЕНИЯ СЪН?

Дори и да не успявате да си набавите необходимите 7-8 часа сън всяка една нощ, е добре в периодите на усилено натоварване да се опитвате да компенсирате за недостатъчната почивка през нощта. Макар и кратка, 30-минутната дрямка през деня прави чудеса за онези, които не са успели да се наспят. Въпреки всичко, помнете, че това е по-скоро начин да помогнете на тялото да се възстанови от еднократно недоспиване и  липсата на сън не трябва да се превръща в навик.

Видно е, че липсата на сън може да ви попречи да живеете живота си по начина, по който заслужавате. Именно затова Magniflex, вече повече от 55 години, осигурява пълноценен и здравословен сън на милиони клиенти по света!

Разгледайте гамата матраци и изберете своя модел сега!