Сутрините са трудни. И понякога е твърде изкушаващо да спрете алармата и да се завиете през глава, когато се замислите за всичко, което трябва да свършите през деня...особено когато сутрините са по-мрачни, мъгливи, дъждовни.

Точно тогава, обаче, сутрешната рутина е от най-голяма полза - има научно докази ползи от наличието на сутрешна рутина:  намаляване на стреса, да повишаване на енергийните нива и подобряване  фокуса на работното място. 


Как да откриете и започнете сутрешна рутина, обаче? Ако не знаете откъде да започнете, помислете за тези три препоръчани практики от психолози:

1. Поставете си цел/и за деня

Вашият списък със задачи за деня (to-do list) може да нанесе повече вреда, отколкото полза, предупреждава психологът Джесика Джаксън.

Проверяването на електронната поща, календара или списъка със задачи скоро след като се събудите, „казва на мозъка ви да премине в режим на паника“, казва Джаксън, който е и стратегически мениджър в Modern Health.

Вместо това,  тя препоръчва на всички свои клиенти да започнат деня си с медитация: отделете няколко минути, за да седнете в тишина, поемете няколко дълбоки вдишвания и изберете една дума или изречение, което да бъде вашата пътеводна светлина за деня.

„Можете да си кажете „Намерението ми за днес е да се чувствам успешен“ или „Искам да се чувствам комфортно днес“ и да помислите какво реалистично можете да постигнете през следващите 24 часа, за да се почувствате по този начин“, обяснява Джаксън. „Това може да бъде и една-единствена, силна дума като „благодарност“, която ще ръководи как реагирате и отразявате всичко, което се случва през деня.“

Поставянето на подобна цел всяка сутрин преди работа може да ви помогне да приведете по-добре действията си в съответствие с вашите ценности, да останете фокусирани върху приоритетите си и, най-важното, да се вълнувате за предстоящия ден, вместо да се занимавате с всяка задача, която трябва да изпълните този ден, смята психоложката.


2. Изберете офлайн ритуал и се придържайте към него

Изключването от технологиите сутрин е най-доброто рестартиране, което можете да дадете на мозъка си, казва Деби Соренсен, психолог от Денвър.
Гледането на телефона или компютъра веднага след събуждане подготвя мозъка за разсейване и може да предизвика мигновен стрес, ако видите или прочетете нещо негативно, посочва Соренсен.

Вместо това, намерете офлайн дейност, която ви зарежда, като четене, писане в дневник, разходка или тренировка. Ползите от извършването на релаксираща, не-дигитална дейност сутрин ще продължат през целия ден, казва тя, защото започвате деня, като се чувствате „по-земни и презаредени“.

„Това ви дава устойчива енергия, за да ви помогне да се заредите през деня и да държите стреса под контрол“, добавя тя.


3. Направете сутрините забавни

Забавлението е критична, но подценена част от уравнението за благоденствие, казва Лаура Пендърграс, индустриален психолог, която съветва Fortune 500 компании .

Намерете едно малко нещо, което ще ви накара да се смеете или усмихнете като част от сутрешната си рутина, казва Пендърграс, за да повишите ендорфините и да зададете положителен тон за деня, независимо дали е 3-минутно танцово парти, докато се приготвяте за работа или да се обадите на един от най-смешните си приятели, за да кажете „добро утро“.

„Грижата за себе си под формата на забавление е също толкова важна, колкото всичко друго, което правим, за да се грижим за себе си“, казва тя. Пендърграс казва, че често прекарва няколко минути преди работа, гледайки ободряващи документални филми за природата, практика, която прави „огромна разлика“ в настроението й.

„Разпознаваме важността на почивката за децата и я вграждаме в училищното им време, но забравяме важността на играта като възрастни“, казва тя. „От нас зависи да създадем свои собствени възможности за обогатяване, за да направим нещо забавно или креативно и да внесем цвят в това, което иначе би могло да бъде сив ден.“


А за още вдъхновение, вижте как спят и се събуждат някои от най-популярните хора в света --> тук