2024 е. Нямаме летящи коли, не дишаме под вода и не пътуваме във времето, но имаме (стремглаво развиващ се) изкуствен интелект с всевъзможни функции (все повече се приближаваме до футуризма на Азимов). 

Независимо на чия страна сте в моралната дилема, свързана с напредващите технологии, не можете да отречете, че изкуственият интелект (ИИ) влияе на почти всяка сфера от живота. Тук ще се фокусираме в съня и ще покажем ИИ в двете му основни роли – на героя, който подобрява съня ви, и на злодея, който (може да) му вреди. Ще оставим на вас да прецените към коя агитка да се присъедините.

Живеем в свят, в който (за жалост) липсата на сън се идолизира и смята за белег на успеха. Грешната представа, че сънят е мързел и враг на продуктивността, се разпространява от години. Парадоксално, именно тя е главният саботьор на продуктивността, успеха и прогреса. Сънят е начинът на тялото да се възстановява и зарежда отново. Без батерия – няма постижения. 

Свидетели сме на истинска епидемия от безсъние. За щастие, истината за необходимостта от сън (бавно и славно) си проправя път към повърхността. Въпреки че не се замисляме често за негативното влияние от липсата на сън, броят на организациите, опитващи се да подобрят съня ни, расте постоянно. Но каква е връзката с изкуствения интелект?

В продължение на години проучванията, свързани със съня, се провеждат в лаборатории, където пациентите са свързани към всякакви апарати, електроди и сензори. Ще се съгласите, че това не е най-отпускащата и успокояваща среда за сън, особено за някой, който вече изпитва затруднения. Ето тук изкуственият интелект се появява в ролята си на герой, който подобрява съня. 

Следене на съня 


Устройствата за следене на съня са все по-популярни. Повечето  алгоритми залагат основно на изкуствен интелект, за да вадят и анализират данните за качеството, продължителността и особеностите на съня. По този начин изкуственият интелект директно помага – правейки проблемите и техните решения по-ясни.

Персонализирани предложения

Освен че може да анализира данните, изкуственият интелект може да дава и персонализирани предложения за подобряване на съня като различни промени във вечерната рутина, подобрения на средата за сън и дори промени в диетата, които да се отразяват благоприятно на времето, прекарано в селенията на сънищата. 


Диагностика


Изкуственият интелект помага при ранното диагностициране на сънни разстройства като анализира събраната информация (най-често от устройства за следене на съня). По този начин диагнозата и намесата са по-бързи и по-ефективни. Ако човек се опита сам да събере същите данни и да им направи количествен и качествен анализ би му отнело много повече време и усилия.

Среда за сън


Генерираните с помощта на изкуствен интелект звуци, музика и дори водени медитации могат да помогнат за отпускането на тялото (и ума) преди сън, което влияе чудесно и на самия сън. 

Оптимизиране на циркадния ритъм


Изкуственият интелект може да препоръчва оптимални и индивидуални графици за сън и бодърстване, така че те да са в синхрон с личния циркаден ритъм на човека и да подобряват качеството както на съня му, така и на будното му време. 

Е, дотук добре. Но сме длъжни да ви разкажем и за негативните ефекти от изкуствения интелект, защото най-добре се пазим от неща, които познаваме. 

Ето няколко прости правила, които да ви помогнат да се възползвате от позитивите на изкуствения интелект, без да се сблъсквате с негативите.

Не разчитайте (изцяло) на ИИ

Добра практика е да поглеждате към ИИ, да разглеждате и изследвате данните и изводите, които той ви предоставя по отношение на съня. Недейте да ги взимате винаги за чиста монета обаче. 

Изкуственият интелект, макар и софистициран, никога няма да е по-добър и точен от собственото ви тяло и естествените инстинкти, които то има. Затова, четете, разглеждайте и се съобразявайте с данните от алгоритмите на устройствата, но не забравяйте да се вслушвате в тялото си и подсказките, които то ви дава, защото те рядко бъркат. 

Ограничете известията от ИИ

Уверете се, че всички известия, свързани с устройствата и приложенията, които използвате, за да следите съня си, са заглушени. По този начин ще осигурите спокойствие и контрол над това какво и кога искате да виждате, за да не губите от съня си. 

Не се отклонявайте от вечерната си рутина

Вечерната рутина е прекрасен начин да приучите тялото и ума си, че е време за лягане и е ключова за добрия сън. Добре знаете, че екраните и излъчваната от тях синя светлина са един от главните виновници за разбъркването на циркадния ритъм и будуването до късно. Ето защо е хубаво да ги избягвате поне час преди лягане. 

Сами разбирате, че повечето устройства предполагат използването на екран, за да видите данните и/или препоръките. Макар и да изглежда изкушаващо, горещо препоръчваме да не се подвеждате и да разваляте вечерната си рутина с време пред екрана и да оставите изследването на съня за сутринта. 

Не залагайте нереалистични очаквания 

Да, изкуственият интелект е чудесен инструмент за изследване на съня, както  и за евентуалното му подобряване, но все пак не е панацея. Не залагайте такива очаквания. Ако проблемите ви със съня продължават да упорстват дори след като сте се заровили в света на следенето на съня, потърсете лекар, който да помогне с експертизата, опита и (човешкото) си разбиране. 

И така, технологиите напредват и е важно да не изоставаме от тях. Хубаво е да им се доверяваме, но не и да разчитаме единствено и изцяло на тях, тъй като по този начин ставаме зависими и губим инстинктите си. Пожелаваме ви лек и качествен сън, не е лошо да го следите някак, но не се вглъбявайте твърде много в това, което алгоритъмът казва,а слушайте себе си - вие усещате най-добре.