Хиропрактиците съветват: как да избегнете болките във врата и раменете?


Дискомфортът и болките във врата и раменете са едни от най-често срещаните проблеми, от които модерният човек се оплаква. Състоянието е обусловено от факта, че повечето хора прекарват дълги часове в неудобна позиция пред компютъра или друго устройство. С времето мускулите в областта започват да се схващат и накрая мястото става болезнено не само през деня, но и нощем. Болката може да е предизвикана и от други фактори като нараняване, хроничен артрит, неправилна позиция, изгърбване и др.

Хиропрактиците се срещат с множество подобни случаи в ежедневната си практика и дават следните съвети за предотвратяване на болката.

 1. Обърнете внимание на позицията на сън
  Позата, в която спите има отношение към позицията на врата и раменете. Ако осъзнаете, че спите в странна поза и се изкривявате, може това да е причината за болки сутрин. Също така, неудобната поза ще ви попречи да заспите бързо и може да е фактор за въртене и будене през нощта.
 2. Купете правилната възглавница
  Възглавницата е пряко отговорна за правилната позиция на врата и раменете. Нейната твърдост и форма зависят от предпочитанията ви, както и най-честата позиция на спане. Класическата възглавница е подходяща, ако спите по гръб. Тя не трябва да е твърде висока, нито твърде мека. При спане настрани изберете възглавница с вълнообразна форма, която ще поеме разстоянието между врата и рамото. За спящите по корем се препоръчва ниска и много мека възглавница, за да не се изкривява врата излишно.
 3. Заложете на движението
  Колкото и да е забързано ежедневието ви, отделяйте по няколко минути на всеки 2-3 часа на бюрото, за да раздвижвате врата и раменете с леки и внимателни движения. Ако имате време и желание, можете да практикувате йога или пилатес, както и да правите упражнения за укрепване на мускулите в областта на врата.
 4. Следете позицията си
  През деня обръщайте внимание на позата, която заемате и се коригирайте, когато е нужно. Дори и в началото да е трудно, с времето ще си създадете навик. Следете гърбът да е прав, а монитора да е на нивото на очите; главата, раменете и гърба да са в една линия; брадичката да е успоредна на пода.

Погрижете се за врата си като изберете качествена възглавница от мемори пяна. Разгледайте пълната гама възглавници на Magniflex.