Как да изберете матрак или възглавница, ако страдате от алергии


Пролетта е времето, когато природата се възражда, но с цъфтежа на цветя и дървета носи дискомфорт на хората с алергии.
Не само външните, но и условията вътре в помещението за сън могат да окажат влияние на по-чувствителните хора. Непроветривите стаи със застоял въздух, високото ниво на влага или някои растения могат имат негативен ефект или да влошат вече съществуващи алергии. Мебелите и тапицериите могат да задържат прах, миризми и акари и да предизвикат алергични симптоми. Текстилът на матрака не е изключение.
В течение на времето, ако матракът, на който прекарвате много часове спейки, не е качествен, може да започне да задържа влага, прах, замърсявания, дори да образува мухъл. Това е идеална среда за развитие на бактерии и акари и с това да провокира алергични реакции.

РЕШЕНИЕТО

ДВУЛИЦЕВИ МАТРАЦИ
Двулицевите матраци не задържат прах или влага, което пречи на появата на акари. Добрата циркулация на въздуха осигурява здравословна среда за сън. Добре е да комбинирате матрака с подходяща подматрачна рамка. Тя позволява на матрака да „диша“ и разпределя равномерно тежестта на тялото.

ТЕКСТИЛИ
Текстилите в калъфа на матрака могат да бъдат третирани по различен начин, за предотвратят появата и развитието на алергени. Примери за това са:
⦁ Сребърни йони - те имат много предимства за здравето. Такива са: подобрено кръвообращение, възпрепятстване на задържането на статично електричество и предпазване от прах, акари и миризми
⦁ текстили от естествени материали - памук, бамбук, Lenpur. Те са естествени антиалергени и поддържат средата за сън суха и здравословна. Можете да прочетете повече за тях в статията ни за материалите и текстилите в продуктите за сън.
СВАЛЯЕМИ КАЛЪФИ И ПРОТЕКТОР
Сваляемите калъфи могат да се почистват и осигуряват още по-хигиенична среда за сън. През пролетта по-честото почистване на калъфа ще ви помогне да премахвате полените от цъфтящите дървета и треви, които неизбежно ще влизат при отваряне на прозорците. Също така, възможността да се почиства калъфа предотвратява натрупването на прах, акари и други дразнители.

Протекторът се препоръчва за всеки един матрак, но е особено важен, когато сте по-чувствителни или страдате от алергии

ВЪЗГЛАВНИЦИ
Лицето се допира до възглавницата по време на цялата нощ и затова е важно да се обърне внимание и на нея. Въпреки калъфката, възглавницата може да влезе в досег с влагата от изпотяване, праха в стаята, сълзи и други. Те проникват във вътрешността й и с времето контактът с тях може да отключи алергии. Пухените възглавници могат да образуват мухъл и плесен и да задържат прах, които след това попадат в дихателния тракт, което ги прави по-неподходящи за алергични хора.
Възглавниците от мемори пяна по-рядко имат такъв негативен ефект. При тях се влагат различни технологии като Airyform, която осигурява постоянен приток на въздух и предотвратява задържането на влага.
Важно е и текстилът на самата възглавница да е обработен срещу бактерии и алергени, да е „дишащ“и да е нежен към кожата. Препоръчително е възглавницата да е със сваляема калъфка с цип, която да се пере в домашни условия за по-хигиенична среда на сън.
Комбинацията от наистина качествени текстили, материали и аксесоари в помещението за сън ще Ви помогне да се справите с негативните ефекти от алергиите и да спите спокойно.