Тълкуването на сънища (на шега или наистина) е популярно от край време, тъй като сънищата са толкова чудати и лични, че не можем да устоим да търсим надежда или доза обреченост в тях. Истината обаче е, че мотивите, образите и ситуациите, които ни се присънват, не са чак толкова уникални, колкото си мислим, а по-скоро се припокриват. Сънищата ни, малко или много, се определят от заобикалящата ни среда. Тъй че, ако (почти) всеки в дадена държава сънува маймуни, не означава, че числото 63 ще бъде изтеглено в националната лотария (както смятат в Полша, например), а по-скоро, че в страната, в която живеете, маймуните са сравнително често срещани. 

Благодарение на данни за търсенията в Google, в тази статия ще откриете, кои са най-разпространените сънища в различните държави, както и какво значат. 

Spoiler alert - светът сънува змии. Разбирайте, ⅓ от държавите в света. Змиите са “най-популярни” в Източна Европа и части от Азия и Африка. Вторият най-разпространен сън, в цели 17 държави (най-вече северни), е свързан с падането на зъби и води до повсеместна паника. Според проучване на Университета в Колорадо, хората, които сънуват, че им падат зъби, са значително по-тревожни и депресирани, имат по-ниско самочувствие и се чувстват сякаш нямат контрол над живота си и всичко е обречено. 

Сънищата в САЩ и Великобритания

Макар и на различни континенти, и двете държави сънуват най-често падащи зъби (което както разбрахме никак не е добре). Любопитното е, че второто място също е еднакво, а именно - змии. Разликата идва при място номер 3, което в САЩ е запазено за бивши партньори, а в Англия - за коса. Някои от останалите мотиви са: раждане и бременност,  женитба, секс, пожари, преследване или хищни животни. 

А какво сънуваме в България?

Познахте. Змии. 

Фалически, със сменяща се кожа, отровни, хлъзгави и умни, змиите открай време символизират свещеното, медицината, а понякога и смъртта. Според “експертите” по сънища, контекстът на съня определя значението на символа, но според нас, тълкуванието е въпрос на лична интерпретация и е свързано с личните преживявания на сънуващия. Според списание “Космополитън”, сън със змия е подсъзнателен сигнал, че човекът, с когото сте, или ситуацията, в която се намирате, е токсична. Бабите пък твърдят, че е предзнаменование за бременност. Истината е в такава, каквато я искате. 

5-те най-разпространени сънища. Обяснени. 
Тълкуването на сънища датира от 3000 г. пр. Хр. и дори в Библията има над 700 препратки към сънища. Общо взето, откакто можем да споделяме сънищата си, се опитваме да намерим смисъла им (или да им придадем такъв). Следват тълкуванията на 5-те най-популярни символа, които ни се присънват. Тези тълкувания са базирани на психологическа перспектива с щипка митологически символизъм. 

• Падащи зъби - свързва се най-вече с липса на самоувереност или срам. Ако останете спокойни в съня си, дори след падането на зъбите, това значи, че ще успеете да извадите най-доброто от всяка ситуация. 
• Змии - ако видите или бъдете ухапани от змия насън, това може да означава скрити страхове или притеснения. Сънят може да се опитва да ви предупреди за нещо, което все още не знаете, но скоро ще научите.
• Бременност - ако сте бременни насън, това означава, че ще растете или ще се развивате в даден аспект от живота. Буквално, нали? Може да е знак и за “раждането”, началото на нова идея, посока, проект или цел. 
• Сватба - ако сънувате сватба, това може да означава хармонична, трайна промяна. Обикновено сънуващите сватба преминават през важна, развиваща фаза от живота си, в която противоположни аспекти от живота намират как да съществуват заедно в хармония. 
• Бивш партньор - ако Ви се присъни бивш партньор, това вероятно значи, че някой в настоящето Ви провокира същите чувства, които сте имали по време на връзката си с човека от съня. Подобни сънища имат предупредителен характер и показват сходни шаблони на поведение, за които да внимавате. 

За край ще кажем, че макар и да се припокриват, сънищата са индивидуални и тясно свързани с Вашата лична история и изживявания. Следователно, важно е да ги разглеждате като директно следствие на личния живот, а не като аксиома, подадена от някой съновник. Пожелаваме Ви приятни сънища и спокоен и бистър ум, с който да ги тълкувате.