Изненада - можете да се научите как да контролирате сънищата си! Осъзнатите сънища не се случват само в “Матрицата”, “Генезис” и “Кошмари на Елм Стрийт”. Те са част и от истинския живот (и не, не можете да останете заклещени в “реалността” на съня), но малцина могат да ги практикуват. По-долу ще разкажем повече за осъзнатите сънища и как да ги достигнем.

Какво е осъзнат сън?

Ако някога сте се чувствали сякаш сте във филм или пък гледате филм, докато сънувате, вероятно сте имали осъзнат сън. 

С прости думи, осъзнат сън е онзи, в който сънуващият е (напълно) наясно, че сънува. Той може или да контролира случващото се или да наблюдава пасивно ситуацията, осъзнавайки, че това е сън. И двете роли дават възможност на сънуващия да влияе на времето, прекарано в сънуване, като например съзнателно да прекъсне кошмар или да промени развръзката на дадена случка. 

Проучванията сочат, че грубо 55% от възрастните са изпитвали поне веднъж осъзнатото сънуване, а за 23% то е месечно явление.

Как работи осъзнатият сън?

Въпреки че осъзнатите сънища са предмет на редица изследвания, все още знаем твърде малко за тях. Общата теза на науката е, че осъзнатите сънища водят до по-висока активност в префронталния кортекс (който регулира мисленето, решаването на проблеми и емоциите) и в париеталния кортекс (който отговаря за обработката на сетивната информация). Тази активност е близка до нивата, които се наблюдават по време на будно състояние. 

Обикновените сънища могат да се случат във всяка фаза от сънния цикъл. Осъзнатите сънища обаче са свързани единствено с REM фазата. 

История на осъзнатите сънища

Официалният термин “lucid dream” е въведен през 1913 г. от нидерландският психиатър Фредерик ван Еден. 

През 70-те и 80-те години, учени от Станфордския университет пък доказват, че осъзнатите сънища се случват по време на REM съня. 

Тибетските будисти смятат, че осъзнатите сънища могат да се тренират чрез т. нар. “dream yoga”.  Тази практика предполага призоваването на необикновени предмети в съня, трансформирането на обстановката в съня, промяна на локацията и дори превръщането на един предмет в друг, който е коренно различен. 

След осъзнат сън, сънуващите обикновено изпитват нещо наречено “когнитивна гъвкавост”. Това означава, че осъзнават колко лесно могат да променят мислите и нагласите си, както и възприятията си за дадени обстоятелства. По този начин хоризонтите се отварят за нови възможности и перспективи. 

Добри или лоши са осъзнатите сънища?

Най-честите причини за практикуването на осъзнатите сънища са: желание за изживяване на феномена, преодоляване на страхове и лекуване на ментални състояния. 

Съществува безкраен дебат дали осъзнатите сънища са полезни или вредни. Някои учени твърдят, че осъзнатите сънища размиват границата между реалност и въображение, което може да има негативни последици над менталното здраве на сънуващия. От друга страна, терапията с осъзнати сънища е популярен начин за справяне с рзлични проблеми като посттравматичен стрес, честа поява на кошмари и т.н.

Един от главните проблеми на осъзнатите сънища е, че прекъсват сънния цикъл. Поради по-високата мозъчна активност, качеството на съня намалява. Това може да резултира в по-лоша преработка на емоции и затруднения с паметта. 

Не всичко е лошо обаче. В личен план, осъзнатите сънища подобряват креативността и допринасят за по-доброто благосъстояние на хората, помагайки им да научават нови неща за самите тях, до които иначе не биха достигнали. 

В терапевтичен план, осъзнатите сънища успешно помагат срещу инсомния и кошмари. Пациенти с честа проява на кошмари могат да се научат да практикуват осъзнат сън и да променят негативните сценарии в позитивни или най-малкото да осъзнават, че случващото се не е истина, а просто сън. 

Как се сънува осъзнато?

Отключването на осъзнатите сънища може да е сравнително лесно с помощта на правилните методи. Ето някои от тях:

1. Оптимизирайте спалнята си

Както знаете, сънната хигиена е ключова за здравословния сън, включително за достатъчното количество REM сън (тогава, когато се появяват осъзнатите сънища). Убедете се, че стайната температура е подходяща – около 18 градуса  Пазете спалнята тъмна и тиха. Blackout завесите, маските за сън, тапите за уши или машините за бял шум са само част от сънните аксесоари, които можете да използвате, за да изградите най-уютната и правилна среда за вас. 

2. Уповавайте се на реалността

По време на деня, когато сте будни, практикувайте т. нар. “reality testing” – проверявайте обкръжаващата ви среда и се опитвайте да сте осъзнати в нея. По време на сън обстановката може да изглежда близка до тази в реалния свят, но с някои несъответствия и изкривявания. Оставайки свързани с реалността по време на будния живот, ще можете много по-лесно да различавате истинската реалност от тази в сънищата. 

3. Водете си сънен дневник

Всяка сутрин, записвайте всичко, което успеете да си спомните от сънищата си, в дневник. Ако писането не е по вкуса ви, може да използвате гласови съобщения, за да следите сънищата си. Детайлните описания ще ви помогнат да опознаете по-добре сънищата си, което помага за по-честото достигане до осъзнати такива.

4. Самоубеждавайте се

Проучвания показват, че самовнушението и самоубеждението работят при някои хора и им помагат да “призоват” осъзнатите сънища. Преди да заспите повторете си няколко пъти (дори на глас), че тази нощ ще изживеете осъзнат сън, дори си представете какво точно искате да сънувате за още по-силен ефект. 

5. Wake-Up-Back-To-Bed метод

Този метод предполага да прекъснете съня си. Идеята му е да спите 5 часа, след което, с помощта на аларма, да се събудите и да останете в съзнание за около 30 минути. Когато времето изтече и се приготвите отново за сън, потопете се в намерението и внушението, че ще имате осъзнат сън, както и конкретиката, която искате да изживеете.

Съветът ни е да пробвате и да разберете кой метод работи най-добре за вас, възможно е да ползвате и няколко заедно. 

И така, осъзнатите сънища за поляризираща тема, но единодушно можем да се съгласим, че мистиката и неяснотите около нея будят изключително много интерес. Спокойно можем да кажем, че ползите от осъзнатите сънища са повече от негативите и можете с чиста съвест да се опитате да обуздаете този феномен. А сега изровете някоя стара тетрадка и я оставете на нощното си шкафче, за да започнете приключението си в света на осъзнатите сънища.