Няма универсален подход за постигането на по-добър сън. За някои това е перфектната стайна температура, други залагат на тежки одеяла, които да намалят безпокойството им. Трети пък избират да канализират вътрешната си Блеър Уолдорф, ползвайки стилна маска за сън. Противно на очакванията, тези аксесоари не са само за фасон, а всъщност имат (отвъд естетически) предимства. Ето ги и тях.

Осигуряват пълна тъмнина

Един от най-неинвазивните начини да подобрите съня си е като контролирате светлината в помещението, в което спите. Науката твърди, че циркадният ритъм се влияе от светлината, което прави маската за сън изключително полезна за онези моменти, в които отчаяно се нуждаете от сън, но нямате контрол над светлината (например през деня или в оживен и осветен град).

Освен естествената (или уличната) светлина, маската блокира и синята светлина, следствие на всички екрани, с които сме перманентно заобиколени и един от най-големите врагове на съня.

Помагат при инсомния

Ако страдате от инсомния и заспиването е наистина трудна задача за вас, то маската за сън може да ви помогне, като изолира всичко, което ви разсейва. Дори със затворени очи, хората усещаме какво се случва около нас, което може да бъде още по-голяма пречка на заспиването. Маската решава този проблем бързо и ефикасно.

Облекчават главоболията

Фоточувствителността е един от най-честите причинители на мигрени. Тези, които страдат от подобни състояния, много добре знаят, че най-тежкият период е по обяд, когато слънцето, съответно светлината, са най-силни и няма място, където да им избягате. Тук влиза маската за сън, която ефективно блокира светлината (и то за далеч по-малко пари от плътни завеси).

Заместват добавките за сън

Контролирането на светлината е много ценен начин за подобряване на съня. Също така е по-малко рисковано от приема на мелатонин, който макар и да помага, не е дългосрочно решение. Ползването на маска за сън ще ви позволи да контролирате светлината винаги и да не разчитате на каквито и да е добавки, подпомагащи заспиването. 

Облекчават сухотата в очите
Ако се будите с раздразнени, сърбящи очи (и нямате офталмологично заболяване), то тогава маската за сън може да ви помогне да ги облекчите. Когато в спалнята ни има отоплителен уред или освежител за въздух, това обикновено значи, че въздухът става по-сух, което (логично) води и до сухота в очите. 

Овлажнителите за въздух могат да балансират обстановката, но както знаем, те са скъпи ????. По-бюджетното решение е маската за сън, която (за жалост) не може да овлажни въздуха в стаята ви, но пък може да задържи влажността около очите ви, поддържайки ги хидратирани и предпазвайки ги от прах и други алергени. 

Предотвратяват бръчки

Най-добрият начин да предотвратим бръчките е сънят. Недоспиването има директен ефект върху еластичността на кожата и появата на бръчки и фини линии по лицето. За жалост обаче не е единствената причина. 

Позицията, в която спим, също оказва влияние – ако спим по корем или настрани, обикновено едната част от лицето ни е смачкана за сравнително дълъг период от време, което води до бръчки. Понеже не можем да спим като гейши (или поне не дългосрочно), друго решение е да се възползваме от маска за сън, която предпазва кожата около очите (която е най-чувствителна и най-лесно податлива на сбръчкване) от триене и натиск. Ако добавите и копринена калъфка за възглавница, ще сте още по-близо до истинския разкрасителен сън. 

Подходящи са за път
Едно нещо е да заспивате вкъщи, на удобния матрак, с познатата възглавница, усещайки любимото ви ухание, на точната стайна температура. Съвсем друго е, когато сте в чужд град, на чужд матрак и толкова осезаемо усещате липсата на личния ви спален оазис. 

Според някои проучвания, когато сме на ново място (което не е вкъщи), тялото автоматично включва режим на т.нар. “нощно следене” (в което е нащрек за опасности), което логично прави заспиването доооста по-трудно. Заради това маската за сън е перфектното решение да изключите различната обстановка и да излъжете тялото си, че е в собствени води и може спокойно да заспи.

Подобряват качеството на съня

Това, че маските за сън осигуряват пълен мрак, помага не само на заспиването, но и на цялостното качество на съня. 

Знаем, че тялото се възстановява през фазите на дълбок сън. Без достатъчно време, прекарано в тези фази на съня, може да се чувствате отпаднали, неотпочинали, дори болни. 
Решението е да блокирате външните стимули и фактори, които ви разсейват (разбирайте светлина и шум). По този начин помагате на тялото да достигне до REM фазата на сън по-бързо и ефективно. Тук е моментът да кажем, че има маски за сън, които покриват и ушите и вършат двойна работа, изолирайки ви не само от светлината, но и от околния шу. 

Намаляват тревожността и безпокойството

Ако се борите с общо безпокойство, знаете колко е важно да устроите средата си, така че да ви успокоява, а не да ви напряга допълнително. 

Излагането на светлина преди сън води до намаляване на нивата на мелатонин, което прави заспиването по-трудно. Добавяйки маска за сън към рутината си, успешно ще блокирате светлината, а ако инвестирате в маска с допълнителна тежест  (малки топченца, които да прилагат съвсем деликатен натиск), ще изпитате почти същото усещане като от тежките одеяла - намаляване на тревожността, тъй като натискът успокоява нервната система. 

Надяваме се, че вече сте се убедили в ползите от маските за сън и сте готови да се спуснете към най-близкия магазин, за да се сдобиете с такава. Преди това, ето няколко съвета за намирането на точната маска за вас:

Придържайте се към естествени материали - като коприната, които придава меко и нежно усещане, а и е по-щадяща за кожата, за разлика от полиестера. 

Потърсете маска, подходяща за машинно пране и я почиствайте редовно, тъй като все пак влиза в директен контакт с очите ви и това би ви спасило от евентуални кожни/очни раздразнения и инфекции.

Изберете подходящ за вас размер - точно така, дори тук има размери и те са важни. Съобразете се с големината на лицето, очите и главата ви, а ако се въртите много по време на сън, заложете на по-стегната маска.