Най-добрата опора за гърба и кръста по време на сън


Употребата на матрак и възглавница, които не предлагат правилна опора за гръбнака по време на сън, както и заседналия начин на живот, водят до чести болки и дискомфорт в зоната на кръста и гърба. Данни от изследвания сочат, че 80% от работещите се оплакват от такива болки почти всеки ден.

Неподходящия по твърдост матрак, твърде високата възглавница и прекалено удобният офисен стол водят до промяна в кривината на гръбнака. Натурално той е с S-образна форма - близо до корема в зоните на раменете и кръста, далече от корема при плешките и опашната кост. При продължителното седене, гръбнакът придобива неестествената С-образна форма и се получава изгърбване и болка. Удобството на стола води до това да не искате да ставате, както и да заемате непривична позиция.

Какъв матрак да търсите?

Ако изпитвате болка, няма да се наспите добре и съответно няма да сте в най-добрата си форма на следващия ден. Правилният матрак е различен за всеки човек и отговаря на неговите специфични нужди. В този смисъл, не търсете конкретен модел, аз изпробвайте различни, докато намерите онзи, който позволява на гръбнака ви да остане в неутрална позиция. Твърде меките или прекалено твърдите матраци пречат на гърба да заеме обичайната си форма. Възползвайте се от помощта на консултантите в магазина, за да направите правилния избор.

Възглавницата

също е много важна за добрия сън и правилната позиция на гръбнака. Съобразете я с предпочитаната поза на сън.

Ако спите по гръб се препоръчва средна до твърда възглавница. Средна и на височина, за да не се напряга врата излишно. Това е най-добрата поза за предпазване на гръбнака, тъй като тежестта се разпределя равномерно.Настрани – най-подходяща е възглавница с вълнообразна форма, която да обере разстоянието между рамото и врата. Възглавницата от мемори пяна дава подходяща опора, съчетана с необходимата мекота за комфортен сън.Ако спите по корем изберете ниска възглавница, която не повдига главата твърде много, за да не напряга врата. Имайте предвид, че спането по корем натоварва кръста и не се препоръчва, ако можете да го избегнете.

Извън времето, което прекарвате в сън, е добре и в ежедневието си да правите стъпки, които да олекотят напрежението върху гърба и кръста ви. В офиса опитвайте да ставате и да се разхождате на всеки час и използвайте възглавница за кръста. В колата също е добре главата да опира в облегалката и огледалата да са нагласени спрямо това.

Потърсете удобен за вас магазин, в който да изпробвате различни варианти на матрак и възглавница. Доверете се на компетентното мнение на търговците и се радвайте на спокоен сън с Magniflex!