Странно, нали? Е, не чак толкова.  

По време на сън, съзнанието е неактивно, но подсъзнанието работи активно по проблемите, които не сте успели да решите в будния живот. Точно заради това, решенията и отговорите на казуси от всякакъв вид могат да изскочат в сънищата ви. 

Ето една история за потвърждение. 

Дон Нюман, млад математик, живял през 50-те години на ХХ век, се лутал в решението на математически казус. Негов приятел и носител на Нобелова награда за математика - Джон Наш (към когото Нюман изпитвал дълбоко уважение) също не успявал да разреши проблема. Една нощ, Нюман сънувал как за пореден път се опитва да реши въпросната задача и все не се справя.. Тогава Наш се появил в съня му и магически обяснил решението. Нюман се събудил с готов отговор, който разработил на хартия за няколко седмици и публикувал официално. 

Нюман далеч не е единственият пример за човек, получил отговор по време на сън. Множество учени и творци като Менделеев, Кекуле, Мери Шели, Бетовен, Робърт Луис Стивънсън и дори Пол Маккартни могат да се похвалят със същото. 

Да започнем отдалеч.

Защо сънуваме?

Прост въпрос, с не чак толкова прост отговор - заради всичко. 

Зигмунд Фройд вярва, че сънищата са основен начин за изразяване на потиснати желания, най-вече сексуални или агресивни. Други психоаналитици смятат, че сънищата са обвързани с нарцистични подбуди и комплекса за малоценност. Отскоро психолозите смятат, че сънищата имат защитна функция - симулират потенциални заплахи. 

Друга причина е, че сънуването помага за консолидацията на спомените. Именно затова е хубаво, когато учите нещо, да поспите след това. По този начин запомняте по-добре и по-лесно възстановявате и привиквате нужната информация в точното време. Не е случайна поговорката, че утрото е по-мъдро от вечерта. 

Защо сънищата са ключът към отговорите, които ви трябват?

Въпреки че са предмет на дългогодишни проучвания, сънуването и подсъзнанието продължават да са обвити в мистерия. Въпреки това примери като тези по-горе показват, че подсъзнанието е перфектният инструмент за разрешаване на проблеми. Защо? Защото сънищата премахват границите, обрамчващи човешкия мозък и му позволяват да мисли извън тях, да види проблема по един по-обстоен и богат начин, както визуално, така и пространствено. 

Сънищата често са несвързани, странни или дори тривиални. Търсите брат си в безкраен лабиринт от коридори, защото задължително трябва да му дадете жълтата кутия, която носите. Изведнъж го намирате, но кутията изчезва от ръцете ви, а брат ви се трансформира в съседа или мениджъра ви и вие вече не знаете какво става. Събуждате се и помните само ярката жълта кутия. 

От десетилетия учените се опитват да разсеят мистерията около сънищата. Проучванията сочат, че сънищата водят до изцяло различно биохимично състояние. Физиологичните нужди, поради които се случва сънят, променят начина, по който мозъкът функционира. Сънищата изглеждат странни и безсмислени, защото химията на спящия мозък влияе на това как възприемате собствени си мисли. Въпреки това, дори в спящо състояние, продължавате да се фокусирате над същите проблеми, които имате и в будно състояние. 

По време на сън частите от мозъка, които обикновено ограничават мисленето ви до логичното и познатото, са далеч по-слабо активни. Съответно, частите на мозъка, отговорни за визуализирането, пък са много по-активни, отколкото в будно състояние. Това позволява на мозъка да визуализира решения, които често са представени чрез на пръв поглед необикновени визуализации. 

Как да използвате съзнанието си, за да решите проблем?

Не е нужно да чакате пасивно музата на сънищата да кацне на рамото ви. Не забравяйте, че прекарвате ⅓ от живота си в сън, а почти ⅓ от това време пък е посветено на сънуване. Не го хабете. Ето няколко съвета как да тренирате сънищата си, така че да ви дават решения:

        1. Визуализирайте проблема

Ако има как, сложете нещо материално, свързано с проблема, до леглото си. Ако става въпрос за творчески проблем, това може да е празен лист и нещо за писане. Ако проблемът е свързан с човешки взаимоотношения - ползвайте снимка. Ако пък проблемът е научен - сложете записките по незавършения проект на нощното си шкафче. 

        2. Фокусирайте се над проблема

Изключете всички други мисли и се фокусирайте над проблема и прогресът ви досега, точно преди да заспите. Ако можете да мислите за проблема визуално, опитайте да заспите с тази картинка в главата си. Ако е нужно, кажете вербално, че искате да сънувате въпросния проблем. 

        3. Събудете се бавно и останете концентрирани

Когато се събудите, не скачайте директно от леглото в луд екстаз от потенциалната идея, която ви се е присънила. Останете в леглото, без да правите нищо друго. Ако усещате някаква емоция, фокусирайте се над нея и опитайте да я задържите. По този начин сънят (и идеята му) ще се върнат в съзнанието ви и ще успеете да ги материализирате. 

За да улесните преоцеса още повече и да го направите дори по-комфортен, изберете матрак Magniflex, който да е верният ви спътник в царството на сънищата (и решенията). И така, желаем ви лек сън и множество решения!