Всички знаем, че сънят е важен, но той е само една от тухличките в къщата на почивката. Противно на това, което Дори (онази синята, от Немо) казва, не е достатъчно просто да плуваме - трябва и да почиваме. И то качествено и редовно. 

Бърнаутът или “ментално прегаряне” се появява като термин за първи път през 1970 г. като начин да се опишат последствията от стреса на работното място. В днешно време, за бърнаут се говори все повече (което е супер), уви, това е така и защото е много по-често срещан (не чак толкова супер).  Неприятното при бърнаута е, че се ражда от стрес, който (колкото и да не ни се иска да го признаем) пък е в основата на постигането на по-добри резултати. В точните дози, той ни помага да се развиваме и да ставаме по-шлифована версия на самите себе си. Ако липсва, оставаме на едно място, става ни скучно и губим мотивация. Ако пък е повече (за дълго време) стигаме до бърнаут. 

В днешния (все по-осъзнат) свят, има множество идеи и инструменти за намиране на оптимален баланс между различните сфери на живота: йога, медитации, дневници и т.н. Нямаме нищо против тях, но ако искаме да се справим с по-големите житейски препятствия, има проста хитринка, която всеки може да прави - да почива. 
“Почивка” се е превърнала в (почти) мръсна дума, тъй като повечето професионални сфери и кариери изискват онова заветно пълно посвещение - когато нямаш следработно време, уикенд или отпуска, а си ВИНАГИ НА ЛИНИЯ. Да почиваме се е превърнало в нещо, което правим “когато остареем” или по-лошо - когато сме с махмурлук. 

Ако насочим поглед към някои от най-изискващите сфери с високи очаквания и залози, ще видим, че почивката там е ключова, а не нещо между другото. Нека вземем за пример атлетите - почивката е 50% от тренировъчната им програма, не защото са се преуморили или пренавили, а защото почивката помага на мускулите да се развиват, предотвратява контузии, подпомага съня и подсилва имунната система. С две прости думи - почивката помага за по-доброто им представяне. 

В живота е същото, като в спорта.
Почивката намалява времето, прекарано в състояние на стрес. Тя помага на тялото да се справя с обема работа, помага да прекарваме повече време, носейки се във водата, вместо да плуваме активно (и изморително). Колкото и контраинтуитивно да звучи, почивката гради издръжливост, с чиято помощ ставаме по-добри, по-силни, по-полезни и най-важното - по-щастливи.

Всички имаме желанието да се справяме по-добре в работата и в ежедневните си задачи, но истината е, че пътят към ада е постлан с добри намерения - преумората води до бърнаута, а той е неминуемо съпътстван с по-лошо представяне във всички аспекти на живота. 

Ето 5 начина за (редовна) почивка - планирайте ги. 

Препланирайте ежедневието си
Следващия път, в който гледате календара (пълен със срещи) или списъка, преливащ със задачи (всички “за вчера”). Спрете. Погледнете по-отдалеч и планирайте напред във времето. Когато видите наслояване на стресови ситуации, планирайте си време около тях. После го пазете. На (почти) всяка цена. Това време може да е просто чаша чай между 2 работни срещи, по-спокоен уикенд преди много натоварена седмица или пък различен автобус (или маршрут) след работа, напът за вкъщи.

Ден за нищоправене
Веднъж на 6 седмици планирайте ден (или уикенд) за нищоправене. Как така нищоправене?  Ами така. Не планирайте нищо. Нищичко. (разрешаваме ви къса разходка или дълга вана). Може да ви се стори като тотална загуба на време - ще имате време за това, като остареете, но всъщност е инвестиция в бъдещето ви Аз.

Разчупвайте работната рутина, всеки ден
Ходете. Сменяйте транспорта. Разнообразявайте маршрута. Слушайте нещо различно напът за работа. Решавайте кръстословица в метрото. Влезте в нов магазин. Опитайте различен сандвич на обяд. Седнете на различно място. Малките промени рестартират мозъка най-ефективно. 

Приоритизирайте съня (нямаше да сме ние, ако не ви го кажем пак)
Сънят е най-основното нещо за целия ден (даже живот). Добре де, след дишането. Тялото ви може да оцелее между 1 и 2 месеца без храна. Само след 72 без сън обаче възможността да извършвате дори малки (и незначителни) задачки, да внимавате (или да не халюцинирате) започва да си отива. Някои хора казват, че нищо хубаво не се случва след полунощ - приберете се вкъщи и си легнете, няма да съжалявате. 

Опознайте себе си
Някои хора работят по-добре сутрин, други - вечер. Има и трети, които са продуктивни през целия ден. Важното е да разберете от кой вид сте и да работите с това, което сте. Кога се съсредоточавате най-лесно? Какво ви стимулира да минете през бумащината? Кога имате нужда да се разходите и да си поговорите с колеги? 

Почивката не е злодей. Напротив, тя е супергероят, който ни помага да вършим работата си по-добре, да сме по-издръжливи и да се радваме на работата (и живота) си повече. Направете си услуга и си починете.