Търсите ортопедичен матрак? Ето как да изберете


Ако сте прекарали известно време в търсене на най-добрия матрак знаете, че може да намерите модел, който да отговори на всякакви нужди и предпочитания. Заедно с множеството опции обаче идва и терминологията, която може да бъде объркваща. Пример за това са думите ортопедичен, анатомичен и ергономичен матрак.

ОРТОПЕДИЧЕН МАТРАК

Ортопедичният матрак по правило предоставя по-твърда и стабилна опора за гръбначния стълб. Тъй като е важно гръбнакът да остава изправен в легнало положение, независимо от позицията за сън, по-твърдата основа гарантира това. Това обаче далеч не означава, че само изцяло твърдият матрак дава такава.

РАЗВИТИЕ НА ТЕХНОЛОГИЯТА

Модерните матраци съчетават много и различни материали, които носят индивидуално усещане за комфорт, както и различна твърдост. Матракът може да предоставя комбинация от ортопедична опора и по-меко усещане заедно. Спектърът от твърдости се разширява и разделението по твърдост вече не е просто “мек-среден-твърд”, а с много нюанси.

Твърдението, че ортопедичният матрак е единствения здравословен, е остаряло. Много матраци, създадени от качествени и добре съчетани материали, ще Ви предложат едновременно стабилна опора, но и комфортна мекота. Ако спите 8 часа само в една позиция за сън, например наляво, а матракът Ви е много твърд, е вероятно да се събудите с болки в ставите в лявата половина на тялото. Ако матракът обаче съдържа и омекотяващ пласт като мемори пяна, той ще подкрепя гръбнака и няма да причинява изкривяване, но същевременно ще обгърне извивките на тялото така, че да Ви е удобно през цялата нощ.

КОГА ДА ИЗБЕРЕТЕ ТВЪРД МАТРАК?

Среднотвърдите и твърдите матраци поемат по-добре по-голямото тегло и не потъват. Това позволява да носят спокоен сън, дори и при по-голямо натоварване.

Изцяло твърд матрак се препоръчва за детските матраци - наистина в този период от растежа на детето е от първостепенна важност крайниците и гръбнака да имат постоянно стабилна опора, за да се развият правилно.

При заболявания, свързани с изкривявания и болка във врата, гърба и кръста и след препоръка от специалист, често се препоръчва твърд матрак.

Въпреки всичко изброено дотук, не забравяйте: до голяма степен, чувството за удобство от матрака е индивидуално и затова удобният на един човек матрак, ще е крайно неудобен за друг. Дайте си време да изпробвате модели с различна степен на твърдост, за да намерите онзи, който пасва най-добре на Вашите нужди. Разгледайте различните варианти, за да изберете перфектния за вас модел.