ЗАЩО ДОБРАТА ВЪЗГЛАВНИЦА Е ВАЖНА КОЛКОТО ДОБРИЯ МАТРАК?


Точно както и матракът, възглавницата играе важна роля за това да можете да се насладите на здравословен сън и пълноценна почивка.

Дългогодишни изследвания доказват ползите от качествената възглавница. Ето някои от най-важните причини да помислите дали вашата е удобна и дали ви дава нужното по време на сън.

СТАРАТА ВЪЗГЛАВНИЦА МОЖЕ ДА ПРИЧИНИ АЛЕРГИИ

Докато спим ние произвеждаме влага под различни форми. Въпреки калъфката, тази влага достига до възглавницата и може да създаде среда за появата на акари. Пухените възглавници, например, могат да задържат прах, която да попада в дихателния тракт по време на сън.

ЗДРАВОСЛОВНИТЕ ПРОБЛЕМИ

Макар че възглавницата сама по себе си не може да причини проблем, недостатъчната опора може да влоши съществуващ такъв.
Ако страдате от главоболие, некомфортната възглавница може да причини неговата по-честа и по-силна поява.
Ако изпитвате болки във врата и крайниците – да ги влоши или да изтръпват.
Ако имате проблеми с дихателната система, възглавницата може да причини хъркане или кашлица.

РИСК ЗА ГРЪБНАКА

Дори и ако спите на правилния за вас матрак, неправилната възглавница може да причини изкривявания: глава-рамене-кръст. Това може да донесе болки сутрин, напрежение върху стави и мускули и обезсмисля първоначалната идея на възглавницата – да поддържа тялото в правилна позиция в легнало положение.

Всичко изброено до момента е свидетелство за това, колко важно е да изберете най-подходящата възглавница за вас, внимателно.

КАК ДА ИЗБЕРЕТЕ ПРАВИЛНАТА ВЪЗГЛАВНИЦА?

  • По гръб – препоръчва се средна до твърда възглавница. Средна и на височина, за да не се напряга врата излишно.
  • Настрани – най-подходяща е възглавница с вълнообразна форма, която да обере разстоянието между рамото и врата. Възглавницата от мемори пяна дава подходяща опора, съчетана с необходимата мекота за комфортен сън.
  • По корем – изберете ниска възглавница, която не повдига главата твърде много, за да не напряга врата;


Както и при избора на матрак, чувството за комфорт на възглавницата е индивидуално и винаги е добре да се изпробват различни модели и форми. Основната зависимост между възглавницата и съня е позата на сън:Възглавниците от мемори пяна могат да бъдат с най-различни форми, дебелини, мекота и размери. Това позволява широка гама от продукти, които да отговорят на индивидуалните предпочитания на всеки човек. Също така, високоеластичната пяна и мемори пяната имат дишаща структура, която не позволява задържането на влага, прах и появата на акари. Обърнете внимание на текстила на възглавницата, тъй като той ще влиза в досег с кожата най-често. Важно е той да е от естествени, нежни материи – памук, натурални дървесни влакна и др. Текстилите с антиалергична третировка с Алое Вера, арганово масло, сребро и антиакарна обработка подсигуряват здравословна среда за почивка. Ако се притеснявате от претопляне по време на сън, търсете и възглавници с терморегулиращи текстили.