Да изберете правилния матрак сред толкова предложения може да изглежда предизвикателно. За да направим посещението в магазина по-приятно, събрахме за Вас най-важните неща, които да имате предвид при тестване на матрак.

Какво отличава правилния за Вас матрак?

1. Усещането за мигновено отпускане – тялото ви ще се почувства удобно, веднага щом легнете на матрака.
2. Правилната позиция на гръбначния стълб – когато лежите настрани, гръбначният ви стълб трябва да е изправен.
3. Личните ви предпочитания – ако имате специфични изисквания към матрака, споделете ги с консултантите в магазините.
Например, ако страдате от алергии, те могат да ви препоръчат матрак с антиалергичен текстил и обработка срещу бактерии и акари.

 
Как да тествате?
1.   Отделете достатъчно време, за да посетите магазин и да изпробвате изложените модели матраци. Ако споделяте леглото с партньор, вземете него/нея със себе си, за да може да вземете решение заедно.
2.   Съблечете връхните си дрехи (якета, палта), за да можете да се отпуснете и да почувствате твърдостта на матрака.
3.   Легнете на матрака с цялото си тяло. Легнете по начина, по който спите в дома си. Може това да е по корем, със сгънато коляно, по гръб и др.
4.   Полежете поне 5 минути. Отпуснете тялото си, можете да затворите очи, обърнете се по гръб и настрани.
5.   Не се притеснявайте да пробвате, докато намерите матрака, който е най-подходящ за вас. В случай че вие и партньорът ви се нуждаете от различна твърдост в матрака, вижте матраците с ядра от две половини, които дават възможност всеки от вас да спи на различна твърдост.

6.   Не се притеснявайте да задавате въпроси на консултантите в магазина:
●   Кой матрак е по-подходящ за вас, ако имате болки в гърба или другаде, алегрии или други нужди/изисквания?      
●   Гръбначният ви стълб изправен ли е, когато сте легнали настрани?
●   Гаранцията и сертификатите на продуктите – дългата гаранция означава, че матракът е изработен от издръжливи и качествени материали. Сертификатите са доказателство за качество, произход и използвани технологии.
●   Кои продукти отговарят на бюджета, който сте решили да отделите, какви са настоящите промоции и възможности за разсрочено плащане?

7.    След като сте намерили вашия матрак, идва ред на размера.
Измерете предварително рамката на леглото от вътрешната страна и поръчайте матрака според тези размери. Съществуват стандартни размери легла и матраци, но ако леглото не е с такъв, може да поръчате матрак и в нестандартен размер.  
8.   Подматрачна рамка: освен че ламелите в нея разпределят правилно тежестта, тя пропуска въздуха и позволява на матрака да „диша“. Точно поради тази причина не е препоръчително да използвате плътна основа за матрака. Протекторът е друг важен аксесоар, който да вземете предвид при покупката на матрак. Предпазва повърхността му от замърсявания, течности и не позволява задържането на прах.
9.    Изберете възглавницата, с която ще комбинирате матрака.
Изпробвайте различни варианти, тъй като една и съща възглавница ще ви предоставя различно усещане за комфорт на всеки различен матрак.
 
Какво още е от значение?
Основни фактори, определящи цената на матрака, са вложените материали и технологии, страната на производство и допълнителните предимства, като например височината и сваляемият калъф:
●   Материалите – висококачествените материали като мемори пяна, гел пяна, естествени материи и различни третировки на текстилите спомагат за спокойния и здравословен сън.
●   Височината – обикновено матраците с по-голяма височина имат ядро с няколко слоя пяна, повече заложени технологии и текстили с различни по вид третировки.
●   Предимства – сваляемите калъфи, иновативни технологии (Dual Core, текстил Outlast и д.р.), антиалергични текстили и др. се прилагат в изработката на продуктите и са отличителни предимства на висококачествения матрак. Вижте моделите